0

Е дно лесно запомнящо се или едно по-нетрадиционно име оставя трайно впечатление и е част от марката на всеки актьор.

Повечето фенове познават големи звезди като Мерилин Монро и Джон Уейн, но не знаят, че истинските им имена са съответно Норма Джийн Бейкър и Марион Робърт Морисън. Това са двама от най-емблематичните актьори в историята на киното, но и двамата са решили, че техните имена трябва да бъдат малко подправени. 

Други звезди променят имената си, защото вече има актьори с тяхното име.

Други просто добавят инициал, който прави звученето на името много по-запомнящо се и по-лесно за произнасяне.

Някои от най-големите звезди днес и от минали епохи са променяли имената си по различни причини.

Одри Хепбърн и Хоакин Финикс са само част от актьорите, които променят рождените си имена.

Ето някои от най-изненадващите сменени имена, простиращи се от Златния век на индустрията до днешните филмови звезди.

Лейди Гага

Истинско име: Стефани Джоан Анджелина Джерманота

Getty Images

Трудно е да си представим да назовем Лейди Гага с друго име. Певицата, носител на Грами, направи пълен преход в актьорския свят с ролите си в "Роди се звезда" и "Домът на Гучи". Светът на киното с нетърпение очаква нейните превъплъщения на Харли Куин във втората част на Жокера, който трябва да излезе по-късно тази година.

Историята зад промяната на името ѝ от Стефани Джоан Анджелина Джерманота на Лейди Гага е свързана с друга музикална легенда - Фреди Меркюри. 

През 2006 г., когато тя била в звукозаписното студио, продуцентът Роб Фусари пеел песента на Куийн „Радио Га Га“. По-късно си писали нещо свързано с песента и аутокоректът променил Радио Га Га на Лейди Гага. Тогава тя се сепнала и си казала - "Това е!" и оттогава се представя с това си име. 

Уинона Райдър

Истинско име: Уинона Хоровиц

Getty Images

Актрисата от "Едуард Ножиците" и "Бийтълджус", Уинона Райдър, е сред най-големите звезди на 80-те и 90-те години. Тя два пъти е номинирана за Оскар и участва в множество касови хитове.

Кариерата ѝ претърпя спад в края на 90-те и началото на 2000-те, но Райдър се върна към върха на успеха с научно-фантастичния хит на Netflix "Странни неща".

Актрисата заряза истинското си фамилно име, Уинона Хоровиц, за нещо много по-готино и по-запомнящо се. Трудно е да я виним, тъй като Уинона Райдър просто звучи като името на един от най-успешните актьори за последните 35 години.

Натали Портман

Истинско име: Натали Хершлаг

Getty Images

Носителката на Оскар Натали Портман е на сцената от три десетилетия. За този период тя е събрала множество награди и участва в много боксофис хитове.

Истинското име на Портман е Натали Хершлаг. Въпреки че несъмнено има редица горди Хершлаг, които са дошли преди Портман и може много добре да продължат след нея, това просто не е блестящото име, което отговаря на красивата и интелигентна звезда.

Джейми Фокс

Истинско име: Ерик Марлон Бишоп

Getty Images

Съчетанието на екшън звезда, комедийни и драматични способности, Фокс се е превърнал в търсен талант. Роденият в Тексас носител на Оскар обаче е имал две мнения за името си. И наистина Фокс е много по запомнящо се от Бишоп. Фокс звучи страхотно, почти толкова, колкото и човекът, носещ името.

Оливия Уайлд

Истинско име: Оливия Кокбърн

Getty Images

Оливия Уайлд премина от чирак до брилянтния, но егоистичен диагностик в сериала "Д-р Хаус". Освен актриса тя вече е сценарист, режисьор и продуцент на собствени филми. Режисьорският ѝ дебют е "Зубрачките" от 2019 г.

В нйения случай промяната на името е по практически причини. Оливия Уайлд е родена като Оливия Кокбърн, непростимо фамилно име, което вероятно би довело до проблеми в дългосрочен план. „Уайлд“ има много по-добро звучене, особено свързано с меко име като „Оливия “. Контрастът между двете го прави трудно за забравяне.

Вин Дизел

Истинско име: Марк Синклер

Getty Images

Една от най-големите екшън звезди на новото хилядолетие - Вин Дизел също не използва истинското си име. Той е най-известен от сагата "Бързи и яростни" и "Хрониките на Ридик". Той е едно от най-разпознаваемите имена в екшън жанра.

Никой не би имал проблем да бъде кръстен Марк Синклер. „Марк Синклер“ обаче не е името на огромна екшън звезда, докато Вин Дизел е много по-запомнящо се. И въпреки че името звучи напълно измислено, в това няма нищо лошо, защото измисленото му име му донесе много слава и запомнящи се роли.

Мег Райън

Истинско име: Маргарет Мери Емили Ан Хайра

Getty Images

Кралицата на романтичните комедии - Мег Райън, която участва във филми като "Когато Хари срещна Сали", "Безсъници в Сиатъл" и "Имаш поща", тя беше на върха последните две десетилетия на 20-ти век.

Райън има толкова дълго истинско име, че щеше да ѝ се наложи да го съкрати, само за да се побере на рекламните плакати. Така тя се прекрсъти от Маргарет Мери Емили Ан Хайра на  Мег Райън, две кратки и сладки имена, които са невероятно лесни за запомняне.

Кърк Дъглас

Истинско име: Исур Даниелович

Getty Images

Кърк Дъглас е истинска холивудска кралска особа. Той участва в над 100 филма и телевизионни предавания, включително незабравимия "Спартак", "Пътеките на славата", "Двадесет хиляди левги под водата" и "Последният залез". Неговото перчене и грубо присъствие на екрана беше наистина единствено по рода си. Той беше сред последните оцелели звезди от Златния век на Холивуд преди да почине през 2020 г.

Той е баща на друг легендарен актьор, Майкъл Дъглас, който може би е благодарен на баща си, че смени не толкова бляскавото име Исур Даниелович с много по-суровия и секси Кърк Дъглас. Покойният актьор беше изключително талантлив и би бил велик актьор с всяко име, но Кърк Дъглас е синоним на кралска особа в киното. Това също е идеалното име за времето си.

Одри Хепбърн

Истинско име: Одри Ръстън

Getty Images

Типичният пример за холивудски блясък е Одри Хепбърн. Тя е това, за което повечето хора се сещат, когато в разговора се появи терминът „холивудски кралски особи“. Звездата от класики като „Закуска в Тифани“ и „Римска ваканция“, е сред най-великите икони на класическия Холивуд, благодарение на своята непреходна красота, уравновесеност и талант.

Одри Хепбърн не е роднина на Катрин Хепбърн, но тя хареса името достатъчно, за да го грабне. Може ли някой да си представи елегантната филмова звезда под псевдонима Одри Ръстън? Хепбърн е елегантно фамилно име, звучащо като висша класа, идеално за образа на изтънчена красота, който Одри култивира с нейните филми. Г-жа Хепбърн има траен ефект не само върху филмовата индустрия, но и върху настоящите модни тенденции, затвърждавайки нейното трайно наследство в поп културата.

Хоакин Финикс

Истинско име: Рафаел Ботъм

Getty Images

Един от най-големите актьори в Холивуд в наши дни, който е участвал във филми като "Жокера", "Наполеон", "Гладиатор"  и други има едно от най-закачливите и „най-холивудските“ имена в света.

Както мнозина може би са се досетили, това е съвсем нарочно.

Истинското име на Финикс е Хоакин Рафаел Ботом. Семейството му обаче променя фамилното си име на "Финикс", когато той е дете, за да почете митичната птица, която символизира прераждането и преоткриването.

Хоакин Финикс е невероятно име, готино и забележително мощно. Това със сигурност помогна за метеоричното издигане на Финикс до върха, въпреки че и талантът му е неоспорим. През последното десетилетие актьорът се изяви в различни жанрове и доказа своята гъвкавост.