0

Т рите единствени абстрактни пейзажа на големия художник Ганчо Карабаджаков-Карабаджо се продават на търг от галерия „Леседра“. Общата им начална цена е 13 200 лв., иначе могат да бъдат купени и по отделно – съответно от 3300, 4400 и 5500 лв. „Те са нарисувани на пленерите в Лесидрен през 1998 и 1999 г. и са единствени по рода си. Той нито преди, нито след това е правил такива абстрактни пейзажи“, каза пред „Телеграф“ колекционерът Георги Колев. Четвърт век той ги е пазил в хранилището си и сега за пръв път ще ги покаже на почитателите на изобразителното изкуство.

Дисидент

Най-скъпата картина е „Без заглавие“ - 22 000 лв. Тя е дело на дългогодишния главен художник на Металургичния комбинат „Кремиковци“ Петър Дочев. Изработена е от оцветени панели от дърво, монтирани върху тъмен дървен панел, което я прави скулптурно-триизмерна – 100х100х15 см. „Показва се за първи път и тя потвърждава казаното от писателя дисидент Георги Марков в неговото есе от 1974 г. - Петър Дочев е “българският минималист”, поставяйки го редом до американския скулптор Карл Андре“, сподели Колев. „Петър Дочев е известен с индустриалните пейзажи, с абстрактни творби и най-вече с графитите. Това произведение е единствено от този род и характер и издига Петър Дочев на нивото на най-значимите минималисти като американеца Доналд Джъд, например. Достойното място на тази творба е в националния музей“, добави собственикът на „Леседра“. Той има и пейзаж от Дочев от 1975 г., смесена техника върху дъска и началната цена е 5500 лв.

Туш

Премиера за публиката са мащабните рисунки на живописеца - монументалист Христо Стефанов, вдъхновени от природата и изпълнени с характерните за него туш и перо. „Като ги рисуваше в Лесидрен, с него беше и съпругата му – голямата актриса Мария Стефанова от Народния театър“, спомня си Георги Колев. Цените им също започват от 5500 лв. Живописните творби на Димитър Лалев, специално създадени за проекта на „Леседра“ преди 25 години, са достойни да влязат в музея не само заради своя мащаб, но и за силата на внушението, което излъчват. Казаното за Димитър Лалев се отнася до голяма степен за живописните платна на Сули Сеферов и на Йордан Кисьов. Всяка една от трите творби на Лалев е със заглавие „Докосване“ и цените им започват от 13 000 лв. Сеферов участва с две произведения - „Предчувствие“ и „Слънце зайде“, всяка по 7500 лв. Средствата от продажбите им ще отидат за финансирането на артселището, което галерията създава в село Лесидрен. „Това е комплекс на три етажа, в който ще има ателиета за художници, изложбена зала и стаи за гости“, уточни Георги Колев. Самите търгове ще се проведат на 21, 22 и 23 ноември в зала 1 на СБХ.