0

Е дна от най-обичаните филмови поредици на всички времена -  трилогията „Властелинът на пръстените“ на Питър Джаксън, ще бъде продължена с още няколко ленти. Досегашните филми по сагата на Р.Р. Толкин са успели само да загатнат за богатия свят на Средната земя. Компанията „Уорнър Брос“ подписа сделка с „Фриймоуд“, подразделение на шведската развлекателна компания „Ембрейсър груп“, за „множество“  нови филми, обяви  изпълнителният директор на Warner Bros. Discovery Дейвид Заслав.

Проектът

 Шведите придобиха  филмовите права върху произведението на Толкин през август миналата година. (Warner Bros. Discovery е компанията майка на CNN.) Warner Bros. ще продуцира филмите заедно със сестринската компания New Line Cinema и Freemode, „разширявайки много обичания свят и героите на Средната земя“, се казва в изявление, публикувано от Embracer. В момента New Line и Warner Bros. Animation правят аниме филм „Властелинът на пръстените: Войната на Рохиримите“, история, развиваща се 183 години преди събитията, разказващи съдбата на Хелм Хамерханд, крал на Рохан. Нито цената на сделката, нито творческият екип бяха разкрити, въпреки че Джаксън и неговите сътрудници Фран Уолш и Филипа Бойенс заявиха пред CNN, че компанията ги държи в течение на събитията около реализацията на проекта. Оригиналната трилогия на Джаксън, издадена между 2001 и 2003 г., беше широко аплодирана от аудиторията по цял свят, събра 17 награди „Оскар“ и генерира почти 3 милиарда долара в боксофиса. 

Обещание

Оттогава са произведени и други адаптации на книгите на Толкин за големия и малкия екран. Филмовата трилогия на Джаксън „Хобитът“ също генерира почти 3 милиарда долара глобални приходи, докато Amazon, която притежава телевизионните права за „Властелинът на пръстените“, пусна първия си сезон на „Пръстените на властта“ през 2022 г. 

Според авторите на проекта преди двадесет години е направен безпрецедентен скок с реализацията на  невероятните истории, герои и свят на „Властелинът на пръстените“ на големия екран. Въпреки целия обхват и детайли, опаковани с любов в двете трилогии, огромната, сложна и ослепителна вселена, създадена от Толкин, остава до голяма степен неизследвана във филма. Възможността да поканим феновете по-дълбоко в кинематографичния свят на Средната земя е чест, казват авторите.