0

Б ивш лидер на гангстерска банда, обвинен в убийство в рамките на разследването на смъртта на хип-хоп легендата Тупак Шакур през 1996 г.,  поиска да бъде пуснат под гаранция, предаде Асошиейтед прес.

Дуейн Дейвис, известен като Кийф Ди, иронизира казуса срещу него като продукт на спекулации и показания втора ръка. За 2 януари е насрочено изслушване по искането на Дейвис, който е заявил желание да бъде освободен под гаранция, но тя да не надхвърля 100 000 щатски долара.

Служебните му адвокати казват, че здравословното състояние на 60-годишния им клиент се е влошило в затвора и той не получава необходимата медицинска грижа след заболяване от рак на дебелото черво, което според тях е в ремисия.

"Хранителният му режим и липсата на физически упражнения в затвора, предвид възрастта и медицинската му история, оказват негативно влияние върху неговото здраве", се казва в молбата на Дейвис за освобождаване под гаранция.

Той беше арестуван на 29 септември пред дома си в района на Лас Вегас. Адвокатите му казват, че клиентът им е женен, има четири деца, живее в дома си в Хендерсън от 10 години, не представлява опасност за обществото и няма да избяга, за да избегне съдебно преследване. Те отбелязват, че Дейвис не е напускал града през повече от два месеца между полицейската акция и повдигането на обвинението. Съдебният процес срещу него е насрочен за юни.

Прокурорите отдавна имаха подозрения, че Кийф Ди е свързан с убийството, но не разполагат с достатъчно доказателства, за да му бъде повдигнато обвинение.  През септември 1996 г. Тупак Шакур почина на 25 години, след като по него беше стреляно от автомобил в Лас Вегас. Казусът започна да се разплита, когато Дейвис, последният оцелял от кадилака, от който е осъществена фаталната стрелба, публикува автобиография и разказа за убийството по телевизията. 

През ноември той се яви пред съд в Лас Вегас и пледира "невинен" по обвинението в убийство.