0

В ечерта на 29 юни 1994 г., точно преди 29 години, принц Чарлз се появи пред журналиста Джонатан Димбълби на живо по телевизия ITV, за да налее масло в огъня и да говори за отговорностите в края на брака си с Даяна Спенсър. 

Тогавашният престолонаследник публично признава изневярата си и я оправдава: „Опитах се да бъда верен и почтен, докато всичко се счупи непоправимо“.

Междувременно лейди Даяна - която не е негова съпруга от 1992 г. - избира да не прекара вечерта си на дивана, заедно с милиони британци, а да бъде видяна навън, на благотворително събитие. Очакват я на лятната гала на Serpentine -  галерията за модерно изкуство в Кенсингтън Гардънс. И тя отива там, облечена в супер секси черна мини рокля. Тоалетът е на Кристина Стамболян - гръцка дизайнерка, която през онези години е много популярна в Лондон със своите коктейлни рокли. 

Никога една рокля не е била по-ясно послание срещу бившия й съпруг от тази, която Даяна избра, и поради тази причина тя ще остане в историята като Роклята за отмъщение - „ най-стратегическата рокля, носена някога от жена в съвременните времена“, както отбелязва британския “Телеграф”. 

Изборът й е дързък, тъй като роклята нарушава всяко правило на протокола на кралската фамилия: моделът е с деколте тип „лодка“ и освен това остава непокрити ръцете и краката, но преди всичко роклята крещи на света, че принцесата иска отмъщение. Докато съпругът и даваше официално интервю, за да заяви пред света любовта си към Камила Паркър-Боулс, тя излезе като победителка пред обективите на фотографите. 

Даяна, която след няколко дни навърши 33 години (1 юли), даде да се разбере, че вече не е наивната двайсетгодишна годеница на престолонаследника на Англия, а силна жена, сигурна в избора си и възможността да използва модата за изразяване на мнения, които не е позволено да изразяват устно. 

И така, въпреки че роклята на Valentino вече е готова за нея, същата вечер тя решава да облече черната мини рокля, за да подчертае своята красота, изящество и елегантност. 

Даяна знае за интервюто на Чарлз и също така е наясно, че след няколко часа всички погледи ще бъдат вперени в нея със съжаление, но все пак тя отиде сама на официалното събитие, за да заяви на всички: „Не ме интересува нищо, излизам с високо вдигната глава” - през нощта, когато всяка друга жена би искала да остане на сама, плачейки на дивана.

Изразът "рокля за отмъщение" се използва за обозначаване на особено секси външен вид, който една жена използва, за да покаже своя чар след края на романтична връзка, точно как лейди Ди прами онази вечер в галерия Serpentine в Лондон.

Примерът на кралската особа е припознат и в Холивуд. Известен пример за това е носената от Дженифър Гарнър рокля на церемонията по връчването на наградите “Оскар” през 2016 след раздялата й с Бен Афлек. Или роклята на Шанел, с която Дженифър Анистън блесна няколко дни след изневярата на Брад Пит с Анджелина Джоли.  

Една от най-сензационните рокли за отмъщение обаче е тази в стил жената котка, която Александър Уанг изработи за Бела Хадид след провалената й връзка с The Weeknd.