0

М ъжете, които обвиниха Майкъл Джексън в сексуално насилие, докато са били деца - Уейд Робсън и Джеймс Сейфчък получиха разрешение от калифорнийски апелативен съд да заведат съдебен процес.

Компаниите на Майкъл Джексън ще носят отговорност ако бъде доказано посегателството. Двамата твърдят, че поп сензацията ги е насилвал сексуално, когато са били деца.

Джексън почина през 2009 г. Робсън и Сефчък за първи път се опитаха да внесат делото си в съда през 2013 г. и 2014 г., но исковете бяха отхвърлени поради изтекла давност. Подновено дело от тях бе приключено и през 2021 г., но ето, че сега двамата получават шанс за победа.

Робсън, който сега е на 46 години, твърди, че Джаксън е започнал да го насилва сексуално, когато е бил на 7 години, по време на първото си посещение в Невърленд през 1990 г.

40-годишният Сейфчък твърди, че насилието над него от страна на Джаксън е започнало в Париж през 1988 г., когато е бил на 10 години. "В хотелската стая на Джексън в Париж музикантът казал на Сейфчък, че "ще промени живота му, като му покаже как да мастурбира", се казва в становището, като се цитират твърденията. "Джаксън демонстрира върху себе си и след това накара момчето да опита."

Документът продължава: "От 1988 г. до 1992 г. Джаксън е злоупотребявал с ищеца стотици пъти на различни места. Джаксън е извършил "брак" с ищеца с пръстен и подписан документ, за да се престорят, че са се оженили. Той също така обучавал (Сейфчък) да разменя "любовни декларации" с него и (Сейфчък) развил значителна емоционална привързаност към Джаксън."

Управител на имоти, който е работил в Невърленд по време на предполагаемото насилие, твърди, че е станал свидетел на "няколко случая на подозрителна дейност", докато е работил в ранчото на Джексън. Това включва "намиране на бельото на Джаксън и на ищеца, лежащо до леглото на певеца. Той също така е видял как Джаксън слага ръката си отпред на късите панталони на ищеца, докато двамата са били в джакузито. Управителят чул клюки сред персонала на "Невърленд", че Джексън има "афера" с ищеца и че двамата спят заедно", се казва в правния документ. Управителят също така заявява, че Норма Стайкос, бивш изпълнителен директор на MJJ Productions, веднъж казала на Куиндой и съпругата му "никога да не оставят децата сами с Джаксън".

Защитата твърди, че двете компании на Джексън - MJJ Productions и MJJ Ventures - са били изцяло собственост на Джексън и следователно не са имали правомощия да го контролират или да управляват поведението му.

"Въпросът по това дело е дали Майкъл Джексън, в качеството си на кукловод на двете си изцяло притежавани корпорации, е могъл да предприеме икономически ефективни мерки, за да избегне вредите, които ищците твърдят, че им е причинил", продължава Уайли. "Отговорът е "да". Джаксън е можел да се въздържа. От социална гледна точка това избягване на вредите би било без разходи. То просто е изисквало спазване на закона за самоконтрол, което законът очаква от всеки човек."

Джонатан Стейнсапир, адвокат на имуществото на Джексън, заяви в изявление за списание People, което първо съобщи новината за новия процес: "Разочаровани сме от решението на съда. През последното десетилетие двама изтъкнати съдебни заседатели многократно прекратяваха тези дела, защото законът го изискваше. 

Оставаме напълно убедени, че Майкъл е невинен за тези твърдения, които противоречат на всички достоверни доказателства и независими потвърждения и които бяха отправени за първи път години след смъртта на Майкъл. Вярваме, че истината в крайна сметка ще възтържествува и Майкъл отново ще бъде оправдан. Самият Майкъл Джексън е казал: "Лъжите бягат на спринт, а истината - на маратон".