0

П реди 30 години на музикалния пазар излиза песента „Баровец“ в изпълнение на Илиян Михов, която за часове става хит, а животът на певеца се преобръща на 180 градуса. С днешна дата песента остава най-големият му хит, който се превърна и в негов псевдоним. 

Юбилей

Пред „Телеграф“ Илиян се върна във времето назад и деня, в който е написал текста на песента, а брат му е бил категоричен, че това парче няма да се получи. „Когато написах текста, ми беше много весело. Вътрешно знаех, че това ще стане хит. Интересното беше, че няма да върви това парче, а няколко дни след като излезе, пак ми се обади и сподели, че откъдето и да мине, чува моя глас“, с усмивка разказва Михов. Пред NOVA пък той заяви: „Баровеца“ ми преобърна живота, но хората ме познават с добро. Имам добро име и го усещам в отношенията с хората. На едно скорошно участие човек дойде и ми каза: "Абе, ти пееш по-добре от Баровеца" и после разбра, че всъщност аз съм Баровеца".

По случай юбилея Баровеца прави голям концерт-спектакъл утре в Студентски град, а идеята била на сина му – Стани. 


„Идеята за концерта беше на сина ми. Каза ми, че толкова години съм веселил хората и съм правил празниците им незабравими, че е време да направя нещо и за себе си. Като помислих, наистина е така. Цял живот сякаш съм оставял на заден план моите поводи за празник и затова сега ще си отпразнувам този юбилей с феновете ми и с всички, които ме обичат“, категоричен е певецът. 

Изненади

За спектакъла утре Михов е приготвил и много изненади. С него на сцената ще излезе бенд от 10 човека, както и специални гости. „За специални гости съм поканил колегите, с които имаме съвместни парчета - Нелина, Бойка Дангова, квартет „Славей“. Програмата ще бъде многожанрова. Ще има два саксофона, искам музикално атрактивни изпълнения“, разказва още Илиян. Той готви и специални изненади за почитателите си, които ще го чуят да пее в няколко различни жанра. „Много песни съм направил с рок и поп звучене. Има и една, в която съм вкарал джаз елементи. Извикал съм специален гост-музикант за тази песен“, разкрива още подробности около концерта изпълнителят. На въпроса ни ще чуем ли и „Баровец“ в поп или рок звучене, Илиян с усмивка отговаря: „Ще я чуете в по-различна версия, да, но няма да издам каква е, за да има изненади и за утре вечер“. 

Училище

От години Илиян работи и като учител в столичното 144-то училище, където редовно репетира за радост на колеги и ученици. Именно негови ученици ще му помагат и за предстоящия концерт. „С голямо удоволствие работя за училището. И популярността ми е добра. Хората се изненадват, казват ми: "Мислех, че ти си чалгаджия", а аз пея всичко. Дирижирал съм Пловдивската филхармония, както и ансамбъл "Тракия". Ще има и по-академичен акцент - обща песен с училищния хор. Това ще го запомнят за цял живот и аз искам да им давам шанс на децата“, казва певецът. Той ще даде такъв шанс още утре, когато за една от песните на сцената ще излезе училищният хор. „Децата много се вълнуват. Пак казвам, че това за тях е шанс и аз искам те да бъдат там. Можех и сам да направя тази песен, но не искам. С тях е друго“, допълва Баровеца. Той обожава работата си на учител и не крие, че сверява часовника си за новите тенденции именно от децата в клас. „Държат ме в крак с модата моите ученици. Предизвикаха ме да направя едно парче, като ми обясниха кое е модерно и кое не сега. Кое се котира в дискотеките. Дават ми съвети, а аз много им се радвам“, не пести похвали към учениците си Михов. 

Сцена

Илиян продължава с пълни сили на музикалната сцена и е категоричен, че му е рано да слиза от нея. „Сам ще си усетя кога е моментът. Сега искам да съм здрав, за да мога да има много срещи с публиката. С моите песни израснаха три поколения. Сам си организирам всичко, нямам мениджърска компания зад гърба си“, категоричен е Михов. 
Плътно до него както винаги са близките му, а в ефира на NOVA той сподели, че е щастлив и горд, че покрай славата и постоянните си пътувания все пак успява да запази непокътнато семейството си. Но признава с тъга, че "най-малко съм си празнувал рождените дни, празниците на семейството и на приятелите си“. „Имам много хубаво семейство. Опазих го. Благодарение на жена ми, която отгледа децата, защото аз все пътувах. Имам вече и две внучета. Инес ще навърши пет години скоро. А малкият Макс е на три месеца и като ме види, само ми се усмихва. Много съм щастлив, защото съм здрав, всички около мен са живи и здрави, имам добри приятели и мога да гледам хората в очите. Не съм излъгал някого, а ако някой ме е излъгал, съм му прощавал“, каза в „Събуди се“ изпълнителят. Сега отделя достатъчно време на половинката си, за да пътуват, като в социалните мрежи виждаме снимки от красиви дестинации като Дубай и Париж. 

Моменти

Баровеца не скри, че в работата си през годините е имал не само хубави, но и стряскащи моменти, които обаче е приемал с усмивка, макар изобщо да не е човек, който обича рисковете и разни непредвидени ситуации. 
"Аз не съм човек на риска, но имах стряскащи моменти. Имаше случаи преди години, когато времената бяха други, в които идват и ми казват: "Айде, тръгвай", питам "Къде" - "Ще видиш", "Кога ще се върна?" - "Ще видим". Не знаех и кога се връщам и всеки път се сбогувах със семейството си. Това е страшно“, поглежда назад в годините Илиян, но бързо усмивката се връща на лицето му и признава, че няма търпение да се качи на сцената утре, за да предаде цялата си обич на хората, които 30 години са негови почитатели и приятели.