0

Т ридесет от претендентките в конкурса „Мисис Вселена“ са били жертва на домашно насилие, стана ясно по време на кръгла маса по темата. 120 участнички от цял свят пристигнаха у нас за конкурса и представиха доклади по темата. 30 от тях разказаха личните си истории и как са събрали сили да преодолеят болката.

Пребита

Носителки на титли от Казахстан, Пакистан, Индия, Русия, Малайзия, Австралия и др. споделиха своя личен сблъсък с проблема. По думите на Мис Казахстан в нейната страна проблемът с домашното насилие е особено актуален заради битовите, моралните и дори религиозните разбирания. “Моята най-добра приятелка, с която сме състудентки, също беше участничка в конкурс за красота и модел, а след няколко години премълчаване, че е жертва на домашно насилие, почина след поредния побой“, разказва пред „Телеграф“ тя.

Самата Мис Казахстан е страдала от системен тормоз от първия си съпруг, мълчейки заради двете си деца. Красавица от Пакистан сподели, че познава добре насилието от детската си възраст, когато баща й пребивал майка й. След това била продадена на 13 на бъдещия си съпруг, както повелява традиция в нейната държава. След което заживяла в същия кошмар. „Ежедневни шамари“ описа тя с две думи битието си. До момента, в който успява да избяга. Днес живее е Лондон щастлива с новия си съпруг и 4 деца. Има фондация и помага на други жени от Индия и Пакистан, които търсят спасение.

Полиция

Мис Австралия сподели, че 12 години е живяла в ужасен тормоз. Била е бита с колан, връзвана, унижавана. А насилието в дома й е преминало границите и е стигнало до трите й деца. С помощта на полицията е успяла да се спаси. „Трябва да има силни закони“, отсече тя.

Всички дами от конкурса се обединиха в една обща кампания - „Единен глас“. Кампанията е информационна и има за цел превенция и защита.