0

45 филма от 18 европейски страни ще участват в програмата на единадесетото издание на Международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“, който ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юни.

За първи път киноманите ще могат да гледат филми от Грузия, Белгия и Косово. Това съобщи за „Телеграф“ основателката на феста Магдалена Ралчева.

Конкурс

„Филмите са изключително силни, много интересни“, коментира Магдалена Ралчева и уточни, че 9 или 10 ленти ще се борят в конкурсната програма, като две от тях ще бъдат български.

„Анатомия на едно падане“ на френската режисьорка Жюстин Трие, който спечели „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий, и „Зона на интерес“ на британския режисьор Джонатан Глейзър са сред най-атрактивните заглавия. Последните филми на Роман Полански „Дворецът“ (2023, Италия, Швейцария, Полша, Франция) и на Уди Алън „Чист късмет“ (2023, Франция и Великобритания) също ще зарадват почитателите седмото изкуство.

Книга

Изложбата от картини на актьора Калин Сърменов и представянето на новата книга на кинокритика Божидар Манов „Тъжни хора“ мамят в извънконкурсната програма.

Три зали ще събират киноманите на „Златната липа“ – този на Старозагорската опера, на Културен център „Стара Загора“ и Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Входът за прожекциите отново ще бъде безплатен, уточни Ралчева.