0

Вълнуващата семейна драма „С река на сърцето“, която тръгва в ефира на NOVA от 13 септември в 20 ч., ще пренесе зрителите в контрастния свят на заможната фамилия Боневи. Брат и сестра се опитват да запазят наследствените земи и семейната винарна на брега на река Дунав, която се превръща в красив и магичен декор на телевизионната поредица.

Всеки от тях се впуска в сложна любовна връзка. Материалните интереси и копнежите на сърцето оплитат мрежа от сложни взаимоотношения. Три жени крият опасни тайни, а трима мъже не могат да устоят на своята голяма слабост. На фона на кризи и промени, тайните започват да излизат наяве, а слабостта се превръща в сила. Но всичко има своята скъпа цена.

Сериалът, в който се преплитат любов и омраза, раздяла и очакване, отмъщение и предателство, е дело на писателя Георги Тенев, който е главен сценарист. „С река на сърцето“ засяга и много социалнозначими теми като насилието над жени, търговията с деца, бедността и борбата с престъпността. Зад филмовата продукция стои екип от доказани професионалисти, чиито имена се свързват с едни от най-успешните съвременни български филми и сериали: „В сърцето на машината“, „Диви и щастливи“, „Привличане“, „Вила Роза“, „Под прикритие“. Режисьор е Мартин Макариев, а главен оператор - Андрей Андреев. Продуцент на новия сериал „С река на сърцето“ е Светлин Нейнски.

- Александър, вие сте част от екипа на най-новия сериал на NOVА „С река на сърцето“, който зрителите могат да гледат на малкия екран от 13 септември в 20 ч. Разкажете ни за вашия герой Борис.

- Моят герой Борис е човек, който е имал безгрижно детство и всичко в живота му е било дадено наготово. Той е бохем, обича живота, но е доста арогантен, с непостоянен характер и е лишен от чувство за отговорност. Но както често се случва, животът учи. Такъв е случаят и на Борис. Той ще бъде изправен пред много трудности и предизвикателства, като едно от тях е именно да се вземе в ръце и да поеме отговорност както за себе си, така и за хората около него.

NOVA

- Каква е неговата най-голяма слабост?

- Като всяко разглезено дете неговата най-голяма слабост е, че не приема „не“ за отговор и не умее да губи. Не може да преценява кога да спре и не осъзнава, че всяко негово действие има последствие, за което трябва да поеме отговорност. Наред с това той има много пороци като алкохола и хазарта например, които са много голяма негова слабост и често го поставят в опасни ситуации.

- Кои са неговите силни черти и намирате ли общо между вашия и неговия характер?

- Готовността му да рискува е една от силните му черти. Много често без риск, няма успех и ако винаги залагаш на сигурно, няма как да има развитие. Това е и чертата, по която си приличаме с Борис. Аз също съм рисков играч, с тази разлика, че аз си понасям последствията и се изправям пред тях.

NOVA

- Как успяхте да се въплътите в ролята - правихте ли предварително проучване за виното, четене на книги, срещи...

- За виното не ми се е налагало да правя специално предварително проучване. Както ще видите, героят ми също не е много запознат, въпреки че е наследник на най-големия винопроизводител във Видин. Усилията си насочих главно към това да изуча героя ми – неговата психика и отличителни черти. Представях си го как се движи, как говори, какво е поведението му, как реагира в различните ситуации. Дали съм се справил, ще преценят зрителите съвсем скоро.

- Как премина снимачният процес за вас и кои бяха най-трудните ви сцени?

- Снимачният процес започна май месец и все още продължава. За мен работата по тази продукция е изключително приятна. Видин е много живописен и уютен град, хората са гостоприемни и мили. Винаги съм харесвал градове, които са разположени край вода – дали ще е море или река, няма значение, защото енергията и духът, който носят, ме зареждат. Колкото до трудните сцени – да, понякога има такива, които не се получават така както искам, но за щастие екипът, който стои зад продукцията, е съставен от професионалисти, на които мога да разчитам изцяло и винаги, когато имам нужда в подобни ситуации. Благодарение на режисьорите, операторите и на всеки един, който участва в снимачния процес, трудните сцени не са пречка, а предизвикателство, от което в крайна сметка научаваш много.

- Луиза Григорова играе ролята на ваша сестра. Как се сработихте с нея на екран, а и с останалите, сред които са Христо Петков, Яна Маринова, Анастасия Лютова, Малин Кръстев, Пламен Манасиев?

- С Луиза не ми се е налагало да се сработвам, защото ние сме работили заедно и сме доста добър екип. Познаваме се от много години, тя е чудесен партньор, страхотен приятел и невероятен колега. С всички останали актьори също се познаваме, с някои от тях сме работили заедно, с други не, но това не ни пречи. Разбираме се чудесно и на снимачната площадка нещата се получават с лекота. За това огромна роля има режисьорът на сериала Мартин Макариев, който е направил безпогрешен подбор. Всички са истински професионалисти, много са талантливи и пасват идеално на персонажите си.

NOVA

- В една от ролите играе и гост актьор от Сърбия – прекрасната Ана Томич. На какъв език се разбирахте и какво научихте от съвместното си партньорство?

- Да, играят колеги и от Сърбия, и от Македония. С Ана Томич говорим на испански, английски, български и сръбски (смее се). Дори имаме една интересна случка, която звучи малко като виц. Една вечер си говорехме с Ана, а до нас беше и актьорът Игор Ангелов, който е македонец. Аз говорех на български, тя на сръбски, а Игор ми превеждаше на мен на български и се получи така, че българин и сръбкиня си говорят, а македонец им превежда (смее се).

NOVA

- “С река на сърцето“ е режисиран от Мартин Макариев, който преди броени месеци спечели любовта на над 115 000 зрители с последния си филм "В сърцето на машината". Как се работи с него и как ви насочи той към образа на Борис, за да го изградите по най-добрия начин?

- Мартин Макариев е чудесен режисьор, един от най-добрите в България. Преди да започнат снимките на сериала „С река на сърцето“, работихме заедно по филма „Игра на доверие“, който предстои да излезе скоро по кината. По време на снимките на филма той ми помагаше много, насочваше ме и ми даваше съвети. Сработихме се и сега, когато снимаме сериала, нямаме никакви проблеми. Той има един деликатен и приятен подход, с който те убеждава какво и как трябва да бъде изиграно, който на мен лично много ми допада и често се смеем на терен.

- „С река на сърцето" се заснема в най-красивите райони на Видин и поречието на Дунав. Доколко тези пейзажи се превръщат в ключов декор? Какво научихте за региона след снимките?

- Честно да си призная научих доста интересни факти за региона. Има много богата история. Видин е град между две граници, между Сърбия и Румъния, на плавателна река и това само по себе си го прави привлекателен. Архитектурата покрай селата с влашките елементи, нрава на хората в този край, дори кухнята – всичко е различно и заслужава да се види. Мога да кажа, че за мен Видин е един от главните герои в „С река на сърцето“. Атмосферата, живописните пейзажи, всичко се превръща в естествен декор, който крие много тайни. С развитието на сериала ще разберете защо.

NOVA

- Вие сте познат на зрителите на NOVA и от други хитов сериал – „Откраднат живот“. Липсва ли ви лекарската престилка на д-р Владов?

- „Откраднат живот“ беше едно друго приключение, от което научих много, но не бих казал, че ми липсва лекарската престилка на д-р Владов. Обичам да гледам напред и да не се връщам назад.

- Казвате, че актьорството е последното нещо, с което сте мислил, че ще се занимавате някога. Как се появи то в живота ви?

- Актьорството се появи в живота ми както всяко хубаво нещо на този свят – с любов. Имах една приятелка, която беше в актьорските среди. Накрая така се получи, че животът ми просто тръгна в тази посока. И до ден днешен съм много благодарен на съдбата за този шанс.

- Вие сте възпитаник на легендарните Тодор Колев и Крикор Азарян. Спомняте ли си често за тях?

- Да, спомням си често и за Тодор Колев, и за проф. Азарян, изключително мъдър и интелигентен човек. Това са хора, които са ми дали първите стъпки в актьорското майсторство. Хората, които са ме научили какво е да бъдеш актьор. Били са част от живота ми доста дълго време, за което съм безкрайно благодарен.

- Какво е най-важното, което научихте от тях и няма да забравите никога?

- Най-важното, което научих от тях, е, че актьорската професия трябва да извира от теб, да живееш за нея и да имаш необходимост от нея. И освен талант ти е нужен характер. Да имаш характера да издържиш на всички спънки по пътя си. Това е професия, която става част от самия теб.

- Коя беше първата ви роля в театъра и има ли образ, който мечтаете да изиграете?

- Първата ми роля беше Дон Жуан на Молиер. За мен актьорското майсторство е възможност да живея други животи, без значение какви са те – хубави или лоши. В този смисъл всяка роля за мен е мечтана.

- С какво е заето ежедневието ви извън ролите на малкия екран и театъра?

- Ежедневието ми извън снимачната площадка е съвсем нормално. Много обичам да чета книги, да гледам филми, да шофирам без цел и посока, да се виждам с приятели и да се забавляваме.

- Какво си пожелавате?

- Пожелавам си собственият ми път да продължи достатъчно дълго, за да имам възможността да вляза в още много и различни роли, които да съпреживея.

Това е той:

Роден е на 7 февруари 1980 г. в Пазарджик

Завършва НАТФИЗ в класа на Тодор Колев и проф. Крикор Азарян

Шест години играе на щат в Малък градски театър „Зад канала“

Участва в сериалите „Недадените“, „Столичани в повече“, Откраднат живот“

Съвсем скоро ще го гледаме и във филма „Игра на доверие“