0

- Калояне, разкажете ни как се стигна до снимките за сериала FBI International? Труден ли беше кастингът и какво най-много ви направи впечатление?

- Бях избран за ролята чрез кастинг, достигнал до мен благодарение на Юлиан Костов и моя агент - Лиа Костова, като процедурата беше стандартна. Изпратих видеокастинг, който не беше особено сложен чисто актьорски. Състоя се от няколко различни сцени от самия сценарий на серията. Трудното в толкова мащабни продукции е по-скоро това да се откроиш и да те забележат сред всички кандидати, които се явяват на кастинга, защото те са адски много.

- Когато се озовахте на снимачен терен вече, какво беше чувството?

- Чувството е уникално! Отношение и внимание, съчетани с професионализъм от най-високи нива! Всяка секунда на терен беше специална!

- Как се сработихте с тамошния екип и какви са разликите с българските екипи, с които работите?

- Разликата е в мащаба на продукцията, разбира се. В единия случай е национален, в другия световен. Проектът може да се гледа както в Щатите, така и в Китай. Иначе както тук, така и там имах възможността да се срещна с уникални, позитивни, усмихнати хора, с които се работи адски леко и лесно!

- Защо в Будапеща? Колко време прекарахте там и има ли някаква случка от снимачния терен, която винаги ще помните?

- В Будапеща се оказа, както и в София между другото, че все повече се снимат западни проекти, разбира се, поради факта, че е много по-евтино (локации, екип, техника). В Будапеща имах общо 6 снимачни дни, разделени във времето. 5 от тях бяха ноември месец и един януари.

- Вие много дълго време живяхте и работихте в Англия, мислил ли сте отново да заминете зад граница, или по-скоро ще заложите на проекти у нас?

- Едно нещо знам със сигурност и то е, че не бих заминал да живея в чужбина отново. Що се отнася до проекти, аз много обичам родното кино. Смятам, че адски много се развива в последно време и вярвам, че все по-нагоре ще върви. Независимо наш или чуждестранен е проектът, за мен на първо място стои качеството.

- Какво ново ви предстои?

- Предстоят ми две много вълнуващи премиери. Първата е на един документален филм, който имах щастието да снимам миналата година, на име: „Майор Томпсън (не)нужният герой“, с реж. Жезко Давидов. Филмът разглежда историята на майор Франк Томпсън, британски майор, който по времето на Втората световна война е бил ключова фигура в партизанското движение срещу тогавашния режим в България. Именно поради тази причина премиерата ще бъде както в България на София Филм Фест (29 март), така и в Лондон на 17 февруари.

Втората е на един мой личен проект - първия ми късометражен филм като сценарист и продуцент. Именно затова го усещам адски свидно. Като собствено детенце ми е! Режисьор на филма е Юлиан Костов, с когото имах щастието да работя и по тази линия. Историята на филма проследява живота на един на пръв поглед суров, но дълбоко в себе си чувствителен и наранен мъж, който по неволя се забърква с групировка трафиканти на хора. Като жанр филмът е психотрилър. В момента филмът е в етап на постпродукция, като очакваме да заключим картината в началото на април, когато планираме да направим затворена прожекция.

- Говорим предимно за кино, какво е отношението ви към театъра и ще ви видим ли в някоя постановка скоро?

- Отношението ми към театъра не е ни най-малко по-различно от това към киното. Имах щастието да работя с Антон Угринов, който постави постановката “На дъното” по Максим Горки. Тежка руска класика, но вярвам, че заедно успяхме да направим едно доста стойностно и хубаво представление. Който иска да го гледа, нека заповяда в театър НАТФИЗ на голяма сцена.

- Остава ли ви време да гледате работата на колеги и кое беше последното представление, което ви грабна? Защо?

- Честно казано, на театър не съм ходил скоро, но трябва да поправя тази грешка в най-кратък срок. Любимото и най-въздействащото представление за мен си остава “Лисичета” в НТ „Иван Вазов“, като се влюбих в него още първия път, в който го гледах. Няма да навлизам в подробности, но до голяма степен това представление повлия положително на начина ми на мислене за някои неща. Промени ме.

- В предишно наше интервю сме си говорили за хобито ви на уличен музикант, мислил ли сте по-сериозно да се занимавате с музика и да очакваме ли скоро и някоя песен от вас?

- Всъщност, да. Работя по миниалбум, съдържащ в себе си 4 песни в 4 различни жанра. Работя с един много талантлив и добър музикален продуцент - Генади Петков от GEN2BEATS, с когото се съчетаваме прекрасно. Надявам се съвсем скоро да мога да споделя със света плодовете и на тази моя страст.

- Коя е по-голямата ви слабост - музиката или киното?

- Разбира се, че киното. Музика обичам да слушам, да правя и да създавам, но киното е това, на което съм посветил живота си.

- Какво хората не знаят за Калоян Минев?

- Нощният живот не ме привлича. Не пия алкохол. Домошар съм. Обичам да прекарвам време вкъщи със семейството и приятелите си. Обожавам да готвя.

- От малък ли мечтаехте да сте това, което сте в момента, или желанието да се занимавате с изкуство се зароди по-късно?

- Човекът, който отвори тази врата за мен, е Димо Алексиев. Бях 5-и клас, а той водеше уроци по актьорско майсторство в училище. Записах се. Оттогава започнах да мечтая за нещата, които имам в момента.

- Като човек - какъв бихте се определил? Кои са вашите силни и слаби черти?

- Бих се определил като доста оптимистично настроен човек. За мен това е много важно за пълноценен житейски път. Като всеки човек и аз имам слаби черти. Една от които е, че съм доста импулсивен. Което обаче компенсирам с действеността, която считам за силна моя черта.

- В личен план щастлив ли сте? Имате ли жена до себе си?

- В личен план съм много щастлив, слава богу.

- Какво трябва да притежава едно момиче, за да ви впечатли?

- Възпитание, женственост, характер, отдаденост, харизма, чар... все хубави работи. Общо взето качества, които всеки човек според мен трябва да притежава.

- Коя беше последната книга, която прочетохте?

- Колкото и налудничаво да звучи, последната книга, която прочетох, се казва “Енциклопедия на серийните убийци”. Не мисля да давам повече обяснения по въпроса, за да не стане още по-странно.

- Мечтаете за...

- Животът ми се гради на мечтите ми. Имам адски много неща, за които мечтая, именно те ме движат напред и ме вдъхновяват и захранват да не спирам и за миг.

Това е той:

*Роден е на 19.09.1996 г.

*Завършил е НГПИ „Св. Лука“ със специалност „Дърворезба“

*Става известен с ролята си на Бранимир във филма „11А“

*Изигра ролята на прокурор Григоров в хитовата лента на NOVA „Лъжите в нас“