0

А ктьорът Александър Алексиев започна снимки на новия си филм за войната по пътищата в Бургас. Звездата от хитовия сериал на NOVA “Откраднат живот“ е продуцент на лентата "Това, което остава", а през уикенда бяха запечатани първите сцени. Заради старта на снимките се наложи временно да бъдат затворени две основни улици в морския град.

Тайна

Слух, че холивудската звезда пристига в Бургас, за да участва с роля в нов късометражен филм, плъзна край морето. Кога и дали обаче известната бургазлийка ще дойде за снимките засега не е ясно. За новия ангажимент на Бакалова се заговори, след като продуцентът даде няколко загадъчни, но недвусмислени отговора на въпрос кого ще видим в главните роли. Първоначално Алексиев заяви, че в една от главните роли ще видим и бургаско участие, чието име той запази в тайна. По време на първите снимки Алексиев направи и още по-гореща подсказка, като уточни, че в лентата ще се снима и световна звезда, която с името си ще популяризира родния си град и ще провокира интереса на международни продукции да снимат в Бургас. Двата жокера водят едновременно към името на Мария Бакалова, убедени са съгражданите й.

Скейтър

Режисьор на лентата е Димитрис Георгиев, а проектът е на независимата продуцентска компания NoBlink, съфинансирана от бургаския общински фонд "Култура". Филмът е с продължителност 24 минути и е създаден по действителен случай, разкриха от екипа. Основните теми, върху които се фокусира, са войната по пътищата и корупцията. Сюжетът проследява деня на младо момче - 17-годишния Ян Лозов. "Този ден започва с телефонно обаждане, в което той разбира, че сестра му е загинала в катастрофа. Налага му се да порасне много бързо и само за 13-14 часа от същия този ден от момче той става мъж. Младежът, който изпълнява ролята, не е актьор, но е един от най-добрите скейтъри у нас, с невероятна международна кариера. Бургас има много интересни локации, които не съществуват в другите градове, изключително кинематографични са и дават много добра перспектива за снимане", разказа продуцентът Алек Алексиев. Той изказа голяма благодарност към полицейските служители към ОДМВР-Бургас и общината за невероятната подкрепа и участие в проекта. Снимките ще продължат до края на февруари. Освен в Бургас част от сцените ще се снимат в Стара Загора и София.

Дете с книжка

"Улиците в Бургас са изключително подходящи за сцена. Асфалтът е добър, а главният ни герой е със скейт. Има невероятни гледки, особено около ул. „Св. Св. Кирил и Методий”. Избраните от нас локации са емблематични за града и са точно в контекста на героя. Показва скоростта, с която преминава със скейта си по тези трасета. Идеята е да се обърне остро внимание на всекидневната война по пътищата. Едно дете в 10-11-и клас взима шофьорска книжка много рано, а в образователната система няма такова нещо като „час по шофиране” или как да се образова едно дете в контекста на управлението на МПС. По никакъв начин не работим в тази насока, ученикът взима книжка след 30 часа с инструктор и си мисли, че е готов. Когато си малък, често правиш грешки и те често пъти завършват фатално", коментира Алексиев и припомни ужасяващата статистика, според която само в дните между празниците на пътя са загинали около 17 човека. "Това е като война, без бомби, ние се убиваме на пътя. Надяваме се, че филмът ще породи много дискусии“, каза още продуцентът на лентата.