0

- Алисия, здравейте, само преди два дни вие бяхте част от големия концерт на гръцката звезда Константинос Аргирос с Зала 1 на НДК. Каква беше емоцията от спектакъла?

- Много го харесвам като изпълнител. За мен той е един от най-добрите гръцки изпълнители. Харесва ми начинът, по който се презентира, музиката, която прави, цялостния му образ. Към мен поканата дойде от организатора на концерта - продуцента Кирил Кирилов, който ни каза, че от гръцкия екип са поискали аз и Фики да бъдем подгряващи изпълнители. Въобще не се замислих за отговора. Аз обичам такива предизвикателства. Тази голяма сцена позволява бенда и живото изпълнение и все повече ми се иска това да е начинът, по който да се появявам на сцената. Наистина съвсем друго усещане носи изпълнението с музиканти на живо. 

С Константинос Аргирос след концерта в НДК

 С Константинос Аргирос след концерта в НДК
Личен архив

- Успяхте да се видите и запознаете. Какви са впечатленията ви и какво си казахте?

- Видяхме се и си направихме комплимент един на друг. Извън сцената е нормален човек като всички останали. 

- Мислила ли сте за дует с някой гръцки изпълнител. Със самия Аргирос?

- Защо не? Това вече е въпрос на време и на комуникация. Ние изпълнителите имаме един музикален път и всичко се случва, когато дойде правилният момент. 

- Седмица по-рано бяхте част и от големия концерт на Тони Стораро в „Арена София“, който спокойно може да бъде определен като музикалното събитие на сезона. 

- Аз съм изключително щастлива, че имам голям брой дуети с Тони Стораро, които са останали в историята на българската музика. Дори да сме ги направили преди години, хората и днес имат желание да ги слушат. Все едно са чисто нови парчета. А това е едно от най-хубавите неща – хитът да остане във времето, а не да бъде забравен за 2-3 месеца. Тони е глас и артист без аналог и без никаква конкуренция. Емблема на музиката у нас. Усещането да пееш с този огромен бенд носи съвсем различна емоция. Вълшебно, много положителна енергия. Изключително щастлива съм, че успях да се кача на сцената с Тони и прекрасните му музиканти.

На концерта на Тони Стораро с Кирил Кирилов изпяха общата си песен Топ, топ, топ.

 На концерта на Тони Стораро с Кирил Кирилов изпяха общата си песен Топ, топ, топ.
Личен архив

- Той успя да събере голяма част от вас - неговите колеги. Смятате ли, че има носталгия в публиката да ви вижда заедно на една сцена?

- Според мен има носталгия в публиката за живото изпълнение. За този тип спектакъл. У нас идват много чужди артисти и публиката харесва именно този тип изпълнения. Затова Тони заслужава едно голямо браво, защото зад всичко, което видяхме, стои една безупречна организация. Доколкото знам, няколко пъти е ходил до Турция, за да репетира с този бенд. Много труд е положил да се случи този спектакъл и се надявам да е повлякъл крак за всички нас, останалите, в жанра да придобием смелост и да направим такъв концерт, когато усетим, че е дошъл моментът.

- Вие самата замисляте ли се за такъв спектакъл?

- Аз от много отдавна се замислям за такъв тип представяне. Още когато бях в „Като две капки вида“ и ми се наложи да пея различни стилове песни, много ми хареса самото предизвикателство. Повече от 20 години съм на сцена и мога да кажа, че участието ми в „Капките“ беше един рестарт в моята кариера. Макар да имам такъв опит като изпълнител, има още какво да ме изненада и провокира. Оттогава много мисля в тази посока и се опитвам да правя по-интересни песни и видеоклипове. Да търся различни и нови елементи в представянето си. Все повече да се изграждам като изпълнител и защо не и аз след някоя и друга година да направя голям концерт-спектакъл. За мен би било удоволствие.

- Споменахме „Като две капки вода“. Кой беше вашият фаворит този сезон?

- От това, което видях, Зомбори се справи изключително добре с всеки образ. В този сезон той адски много се открояваше, както преди години, когато Фики участваше, също всичко му се получаваше. На хубавото лошо никой не може да каже.

С Лъчо от СкандаУ изненада с дует.

 С Лъчо от СкандаУ изненада с дует.
Личен архив

- Използвам повода да ви поздравя за поредния различен проект – видеоалбума ви.

- Миналата година март реших, че искам да пусна видеоалбум – 10 песни с 10 видеоклипа. Започнах да работя по него. Събрах доста песни. Повечето от тях са авторски, създадени от мен и Джей Джей, тъй като ние двамата изключително много си паснахме. Аз неведнъж съм казвала, че той е моята сродна душа в музиката. После започнахме да отсяваме песните и станаха 8, след това 5. Времето все повече се дърпаше – щеше да е март, после април. В крайна сметка ги докарах до 4. Всеки музикант си прави някакъв план, но кое как ще се случи и как ще се развие даден проект някой друг го решава. Наистина пътят за създаване на една песен е много дълъг и може само да се надяваме да е по-лесен, но на мен лично не ми е лесно.

Алисия пусна видеоалбум с 4 нови песни.

 Алисия пусна видеоалбум с 4 нови песни.
Личен архив

- Но хората казват, че нещата, които стават по-трудно, са по-трайни и сладки. Така ли е?

- Така казват хората, но знаеш ли… понякога не е така. Давам най-пресния пример. Песента „Топ“ на Тони Стораро и Кирил. Звъннаха ми да ме попитат дали искам да се включа в нея. Когато я чух, бях 100% сигурна, че тази песен ще се получи и ще стане хит, както и стана във времето. Текста сама си го написах за 15-20 минути. Бързо се реализира клипът, бързо излезе и стана песента. А има и песни, които колкото и дълго ги работиш, колкото и да презаснемаш видеоклипове, да полагаш усилия, не оправдават очакванията ти. И ти няма какво да направиш… продължаваш напред и вярваш в процеса. Точно затова съм на мнение, че човек не трябва да се отказва, защото ако се труди и е достатъчно постоянен в това, което иска, рано или късно ще се получава.

- Да се върнем към албума, разкажете ни малко за песните? 

- Това са песни, доста отлежали във времето. Баладата е направена още по време на участието ми в „Капките“. С Джей Джей се разпявахме на пианото и просто измислихме припева и постепенно наредихме цялата песен. Другата, която е рнб с поп звучене, е в дует с Лъчо от „Скандау“, тя също е направена преди около две години, но доста време събирах смелост да пусна не толкова комерсиален проект. Останалите две песни са с така нареченото попфолк звучене, доста по-комерсиални. Гледах да са различни и да се отличават една от друга. Радвам се, че успях да ги реализирам по най-добрия начин и първите впечатления за тях на хората са много хубави. Надявам се да останат във времето.

- През годините сте сочена за една от модните икони на музикалната сцена. Откъде дойде това увлечение?

- Много се интересувам от теченията в модата, това ми е хоби и не само. Както е известно, вече от 3 години развивам своя бранд Alice Evis и за моя радост жъне успехи и хората го харесват. Дори в момента имаме предложения за шоуруми в чужбина. Двете ми страсти – модата и музиката, вървят ръка за ръка. Доста често си вземам тоалети без ясна представа къде ще се появя с тях. Аз постоянно имам изяви и винаги се намира правилното място за дадена дреха. Така се получи и с тоалетите за концертите на Тони Стораро и Аргирос.

Брандът й за дрехи жъне успехи.

 Брандът й за дрехи жъне успехи.
Личен архив

- Говорим си предимно за работа, но лятото наближава, ще успеете ли да си откраднете време за почивка?

- Тази година така съм се настроила в посока работа, че не планувам никакви почивки. За мен работата ми е удоволствие. Почивката е просто да се наспя след участие. Нужните ми часове, за да се възстановя и пак да съм активна и вдъхновена. Хубаво е човек да си почива. Аз около Нова година имах семейна ваканция, но сега съм в творчески подем и лятната почивка ще се отложи за когато й дойде времето. 

- За финал съм оставила въпрос, свързан с най-хубавата роля – тази на майка. Кое е нещото, на което най-вече искате да научите своя син Валери-младши и на какво ви научи той?

- Да бъде добър, справедлив, целенасочен, да цени и да уважава семейството и да цени семейните празници. Всичко останало е характер, който аз смятам, че не трябва да пречупвам. Това са нещата, на които съм успяла да го науча, от това, което виждам. А той всеки ден ме учи да бъда майка.

Това е тя:

 *Родена е на 1 март 1983 г.

*Завършила е СУ „Св. Климент Охридски“ 

*Започва музикалната си кариера през 2002 година и е на сцената активно вече 22 години 

*Създава своя моден бранд Alice Evis през 2021-а 

*Участва в предаванията „Маскираният певец“ и „Като две капки вода“

*Носителка на множество музикални награди и с днешна дата е една от най-успешните родни изпълнителки