0

Р олята на Джуд Лоу като крал Хенри VIII във филма „Подстрекателка“ (“Firebrand”) на бразилския режисьор Карим Айнуз е мощна, но и зловеща.

Легендарният британски актьор е изучавал в детайли английската история, за да се превъплъти в образа на противоречивия крал Хенри.

„Четох няколко интересни статии, според които ароматът на Хенри VIII е можел да се надуши през три стаи. Раната на крака му се инфектира и започва да гноясва, а той крие миризмата с масло от рози. Помислих си, ако мириша ужасяващо, образът ми ще бъде много въздействащ“, разкри Джуд Лоу.

За да постигне този ефект актьорът се обръща към парфюмерист, който да пресъздаде тази адска миризма.

„Той прави чудесни парфюми, но също така е способен докара и ужасяващи аромати. И така той съчета кръв, фекалнии и пот. Първоначално използвах този парфюм много обрано и си мислех, че само аз го усещам, докато Карим и Алисия Викандер, която играе шестата и последна съпруга на Хенри – Катри Пар, се обърнаха внимание, че операторите правят кански усилия, за да не повърнат на снимачната площадка“, обясни Лоу.

Новият филм за Хенри VIII разказва за последните мигове на краля, обезглавил две от жените си – Ан Болейн и Катрин Хауърд и се фокусира върху неговия избухлив характер. В кинолентата обаче главен герой е последната му съпруга – Катрин Пар.

„Колкото повече исторически книги четях, толкова повече си представях части от техните животи, които не са били разказани досега. Смятаме, че познаваме тези личности от историята, но все още има много какво да се каже за тях“, заяви Джуд Лоу.

„Първият разговор, който проведох с Карим, ме накара да разбера, че той се интересува от чисто човешката гледна точка и не трябва да се оставяме да бъдем повлияни от ограниченията на историческите книги“, продължи звездата от „Шерлок“ и „Фантастични животни“.

„Започвахме да мислим за причините направили Хенри VIII жесток. Стигнахме до извода, че той е бил малтретирано дете, поради факта, че като бъдещ крал той е бил отделен от своето семейство и възпитаван според максимата, че той е втори след Бог на земята. Това, съчетано с параноята на времето и физическата му крехкост, го превръщат в чудовище. Ние обаче не биваше да го представяме в такава светлина, а да го разберем и да изпитаме съпричастност към него“, разказа още Джуд Лоу.