0

„Аз няма да бъда рок звезда. Аз ще бъда легенда”, казва Freddie Mercury и е абсолютно прав. А на 05.09. 2022 г.. се навършват 76 години от рождението му.

gettyimages.com

Музикант, композитор и вокалист на великата група Queen, изключителен със своите невероятни сценични образи, които предизвикват истински фурор сред публиката, името му се превърна в своеобразна марка в музиката, синоним на рока през 80-те години - той беше и си остава един от най-иконичните артисти на всички времена и името завинаги ще остане дълбоко отпечатано в историята.

Фреди Меркюри е роден  на 5 септември 1946 г. в Стоун Таун, Занзибар. Семейството му се мести там, за да може баща му да продължи кариерата си.

Преместил се е в Мидълсекс, Англия, когато е бил тийнейджър.

Фарук Булсара е рожденото му име, приема името Фреди Меркюри през 1970 г., когато е създадена „Queen“.

gettyimages.com

Десет от 17-те песни в колекцията на Queen от 1981 г. „Greatest Hits” – най-продаваният албум на групата, са написани от Меркюри.

Започва да пише най-известната песен на Queen, „Bohemian Rhapsody“, още докато е бил в колежа Ийлинг, когато е получил идея за мелодията, която нарича „The Cowboy Song“.

През 1990 г. Фреди Меркюри прави своята последна публична изява, когато се присъединява към останалата част на групата за получаване на наградата „Brit Awards" за изключителен принос към британската музика.

Само два месеца преди смъртта си, Меркюри записва големия хит „Шоуто трябва да продължи”.

Песента е много трудна, а състоянието му е вече критично.

Затова Брайън Мей предлага той да запише вокалите.

Фреди обаче отказва, влиза в студиото и го прави перфектно от първия път.

На 23 ноември 1991 г. Фреди прави изявление:

"Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките ми. Но дойде моментът моите приятели и фенове по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще подкрепят мен, моите лекари и всички останали по света, които се борят срещу това ужасно заболяване."

На 24 ноември 1991 г.  той си отиде от този свят, но музиката, която ни остави ще живее вечно.

gettyimages.com

Фреди умира от бронхиална пневмония, възникнала от усложнения вследствие на СПИН. Той е само на 45 години.

Завещава част от богатството и дома си в Лондон на дългогодишната си приятелка Мери Остин, до днес нейна собственост.

Останалия дял оставя на сестра си и на част от домашния си персонал.