0

Б анго Васил ще събере прочутия ромски оркестър „Кристали“ с някогашната си солистка Бони, научи „Телеграф“. Това ще се случи в първия ден от ромската Нова година на 15 януари вечерта в ресторант в столичния квартал „Казичене“.

Сърце

„Аз съм от смесен брак и затова като малка не съм празнувала, но откакто съм певица, винаги ме канят. Тогава е и сръбската Нова година, имам и много приятели сърби. Вече за втора година ще съм там и ще бъде много весело“, разкри пред „Телеграф“ Бони. Основният оркестър на тържеството е „Кристали“ – Монтана, откъдето стартира и кариерата на певицата. „Аз тогава много работих по гръцки заведения и като започнах с тях, вкарах много гръцки репертоар. Моя е идеята за песента „Ти нямаш сърце“ и задължително ще я изпеем заедно, както и много други“, издаде Бони. Два дни преди събитието, на 13 януари, тя пуска втора част на своя машъп със златни хитове, който ще е част и от програмата й за празника.

Патрон

В Монтана ще бъде пък Сашо Роман. „И аз никога не съм празнувал Банго Васил, но съм работил, защото ме канят. И сега ще бъде така. В събота ще съм на частно парти в една къща, поводът е имен ден“, сподели пред „Телеграф“ изпълнителят на „Мой ангеле“ и „Обещавам да съм верен до гроб“. В своя роден Кюстендил пък ще посрещне ромската Нова година и колегата му Джони. „Имаме две заведения в махалата, аз ще съм в едното. Ще се опитам да не пея, а да си празнувам и аз, но не знам дали ще се получи, най-вероятно ще изпея нещо. Ще бъда със семейството си, ще се видим с много приятели и роднини“, издаде изпълнителят на култовия хит „Гот ми е на мен сега“. Той си спомни и как е празнувал в детството си: „Майка ми – Бог да я прости, задължително ни купуваше нова дрешка – ние сме 8 деца, аз съм най-малкият, патронът, както ми казват. Към 2 ч през нощта ни събуждаше да ни даде подаръците и към 5 ч излизахме да ходим да сурвакаме по къщите. Събирахме си паричките, а после си правехме разни игри и победителят взимаше цялата сума. При нас има и кукери, булка, младоженец, всеки вадеше кой каквото има – вино, ракия, храна и после това се даваше на по-бедните семейства. Сега с всяка година тези традиции все по-рядко се спазват, та ми се ще да не ги забравяме“.

Маратон

Тридневен маратон за Банго Васил очаква и единствената дипломирана ромска актриса у нас Наталия Цекова, която се прочу от хитовия сериал на NOVA “Откраднат живот“. „Празниците за мен започват на 12 януари, когато в Гьоте институт ще връчим наградите „Романипе“. Те се дават два пъти в годината – на Банго Васил на българи, помогнали на роми, а на международния ден 8 април – на изявени роми. Едната награда е за Михаил Иванов – доцент по физика, преподавател в НБУ, съветник на президента Желю Желев и изследовател на възродителния процес, малцинствата и междуетническите отношения. Другата ще е за Здрава Каменова за текстовете на трите представления, които ми е написала. На самия празник ще бъда със семейството си. Помагам на майка ми и сестрите за приготвянето на трапезата. Задължително е да се опече хвъркато заради легендата, че когато Банго Васил е спасявал ромите, около него са летели патици. Също така по-младите искат прошка от старите, децата сурвакат“, разказа Наталия.