0

Х удожествената комисия по игрално кино, която избира новите проекти, на които Националният филмов център да даде пари, е била без сценарист и актьор в състава си.

За това алармира Башар Рахал, който освен като актьор се изявява и като продуцент. Според него това е нарушение на закона.

Жребий

„За пореден път НФЦ си нарежда комисията за игрално кино не както гласи законът. Съответно резултатите са напълно предсказуеми. По закон трябва да има: един продуцент, двама режисьори, един оператор, един актьор, един сценарист и един критик. А комисията, решила тази сесия, са: петима кинокритици, един оператор и един режисьор! Сценарият е водещ в това оценяване, а сценарист НЯМА!

Няма продуцент, няма актьор, режисьорът е един. Един от членовете на комисията не е изтеглен в този жребий, а незнайно защо оценява конкурса (Янко Терзиев)! Същевременно има хора от изтегления жребий, на които дори не е съобщено, че са били изтеглени! Не знам докога трябва да се решава съдбата на българското кино по този начин“, заяви Башар Рахал.

Реванш

„Башар, комисията се нарежда от директора на НФЦ. Има правила и те не са спазени. Въпросите са към директора или отговорите са в съда“, отвърна му операторът Георги Чолаков, който бе директор на филмовия център преди 10 г. „Ох, ох, ох! Баше... Помниш ли колко се борихме за този закон и го направихме заедно и после греда... правилникът и безкрайни тъпотии“, добави актьорът Евгени Будинов. „Нема хора“, заключи и режисьорът Росица Обрешкова. От филмовия център коментираха пред „Телеграф“, че новият проект на Башар Рахал не е минал на въпросната сесия и затова той търси реванш. „Няма да излизаме с позиция. Всичко е според закона и правилника“, бе лаконичният коментар за вестника от НФЦ.