0

Т ом Ханкс вече може да се похвали, че е носител на диплома от Харвард без дори да е прекарал и една минута в университета.

66-годишният актьор, който само преди ден беше на филмовия фестивал в Кан за промотирането на новия си филм Asteroid City, пристигна в Кеймбридж, Масачузетс, за да изнесе специална реч пред завършващите студенти.

Училището от Айви лигата присъди на Ханкс почетна докторска степен по изкуства, а той се пошегува, че получава дипломата без дори да си е мръднал пръста и без нито веднъж да е влязъл в библиотеката. 

"Не знам много за латинския, нямам страст към ензимите, а политиката е нещо, което просто преглеждам във вестниците преди да реша кръстословицата", продължи актьора в шеговит тон.

Все пак той премина към малко по-сериозните теми, насърчавайки студентите да се изправят срещу безразличието на един народ, който е изморен от постоянните трудности и борби.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Martha (@marthapixphotos)

По думите на Ханкс, безразличието превръща гражданите в обвързани слуги, държани на труд от десподите и тираните, чиято настройка по подразбиране е цинизмът. Допълва, че именно тези тирани са забранили несъгласието, изкуството, диалога и книгите.

Речта му беше изпълнена с препратки към Супермен и други супергерои, за да насърчи борбата и непримиримостта в завършващите Харвард. 

"Всеки ден, всяка година и за всеки випуск има избор, който трябва да се направи. Това е една и съща възможност за всички възрастни, които трябва да решат да бъдат един от трите вида американци - тези, които прегръщат свободата и възможностите за всеки, тези, които не искат или тези, които са безразлични. Само първите вършат работата по създаването на по-съвършен съюз, неделима нация. Останалите пречат", каза още Ханкс. 

По време на появата му в Харвард актьорът получи и специална волейболна топка, брандирана с логото на университета, в чест на филма му Cast Away от 2000 година.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Scott Murry (@smurryphoto)

През март тази година стана ясно, че носителят на "Оскар" ще бъде специален гост на тазгодишната церемония по завършване в един от най-престижните университети в света.

Тогава деканът на Харвард заяви, че актьорът е допринесъл изключително много за националната култура и е разширил способността на нацията да оценява историите и разказите, които преди са били пренебрегвани.