0

Д атската кралица Маргрете II, която абдикира от трона, след като царува повече от половин век, обяви, че е направила костюми за балетното представление в градините Тиволи в Копенхаген.

Маргрете запретна ръкави за дизайна на костюмите и декора на балета, който ще бъде поставен в театъра на пантомимата в прочутите градини по приказката "Непохватният Ханс" на датския писател Ханс Кристиан Андерсен.

83-годишната кралица, която преди е подкрепяла представления със своите дизайни, обяви в изявлението, публикувано от управата на градините Тиволи,, които празнуват 150-годишнината от създаването си тази година: „Това ще бъде забавно шоу и нямам търпение да видя приключението, което ще бъде изживяно на сцената". 

Приказката на Андерсен „Непохватният Ханс“, публикувана през 1855 г., разказва за двама арогантни и интелигентни братя, които искат да се оженят за дъщерята на краля и не успяват, но третият брат спечелва сърцето на принцесата със своите искрени и импулсивни действия и става крал.

Маргрете II абдикира на 14 януари на 52-ата годишнина от възкачването си на престола, и обяви, че ще бъде заменена от 55-годишния си син, престолонаследникът принц Фредерик, и снаха си, кралица Мери.