0

М аргарита Стойкова спечели изключително международно признание едва с първата си роля в пълнометражен филм.  След като взе специалната награда на град Варна от фестивала „Златна роза“ за изпълнението си в „Диада“, тя е една от 10-те „Европейски изгряващи звезди“ в програмата на Берлинале.

Мечти

„Още от първия момент, по време на подготовката за „Диада“, когато научих какво представлява тази награда, вече се стремях към нея. Изключително съм благодарна на Яна Титова и Алек Алексиев, те са причината да я имам и да постигам това, за което мечтая. Благодаря специално и на Петър Тодоров от Националния филмов център за подкрепата. Тази награда е изключително признание, но е още възможност и отговорност. За мен е чест и нямам търпение да заминем за Берлин и да се срещна с професионалисти от световното кино. Вярвам, че в България има много таланти и тепърва предстоят прекрасни и големи неща“, сподели Маргарита пред „Телеграф“.

Участия

Предстоят четири участия на престижния фестивал Берлинале – избирането на младата Маргарита Стойкова („Диада“) за Shooting Star, представянето на проекта на Севда Шишманова и продуцентска компания Red Carpet – „Парчета живот“ (България/Израел) на „Берлинале копродакшън маркет“, участието на младия режисьор, хореограф и продуцент Коста Каракашян в програмата Berlinale Talents и участие в програма Encounters с филма „Отдалечаване“ (Гърция/България), с продуцент Red Carpet. „В очакване на още добри новини екипът на НФЦ вече подготвя активно своето участие на най-големия филмов пазар European Film Market, работейки по дизайна на щанд 134 и подготвяйки традиционния коктейл, който ще срещне продуценти, агенти, представители на киноиндустрията, фестивални организатори и филмови творци в опит за нови сътрудничества и коопериране“, споделят още от НФЦ. Фестивалът се провежда за 74-ти път, от 15 до 25 февруари.