0

П ловдивският композитор Тихомир Христозов, автор на музиката за реклами и трейлъри на редица холивудски блокбастъри, рисува репродукции на Да Винчи и Рубенс.

„Рисувам репродукции, защото много харесвам някои картини на Рубенс, Да Винчи, Суриков, Помпео Батони и разни други художници. Просто исках да имам тези картини. А в оригинал няма да ги имам, защото струват милиони долари. Досега съм направил около 35 репродукции“, разказа пред „Телеграф“ Тихомир.

Детайли

Христозов рисува, откакто се помни. „Спомням си първите ми рисунки в детската градина. Винаги рисувах пейзажи. Дори и тогава обичах рисунките да имат детайли - на дървото да му рисувам листата и какво ли не. Сега някои картини имат супер много детайли и отнемат месеци да се направят“, споделя творецът и издава, че най-дълго е прерисувал картина на Василий Суриков - „Болярката Морозова“. „Отне ми една година, почти всеки ден рисуване, докато я завърша. Някои други картини отнемат от 15 дни до 5-6 месеца, зависи колко детайли има. Както казах, аз обичам да има детайли и да си ги изпипвам“. Христозов признава, че е направил доста подаръци на близки хора с картините си.

Изложба

Пред „Телеграф“ артистът сподели, че има много любими художници. „Рубенс може би е първият, който ми направи сериозно впечатление. Много харесвам Да Винчи, Микеланджело, Рембранд, Помпео Батони, Иван Шишкин, Айвазовски. Една от любимите ми картини е на Да Винчи - „Салвадор Мунди (Спасителя на света)“. На Рубенс „Съюз на водата и земята“ и много други“. Преди години Христозов е показвал свои творби и в изложба в малка галерия в Карлово. „Там бях изложил някои мои авторски картини и репродукцията на „Болярката Морозова“.

Мисля да направя и голяма изложба някой ден, само на репродукции, но трябва да подбера много добре тематиката на картините. Аз много харесвам картините да имат много силна история и да въздействат, когато ги гледаш.“. Разбира се, Тихомир не е спрял да композира и музика. „Избраха много от моите звуци и музики за официалните трейлъри и реклами. На филма „Усмивката 2“,  който сега е по кината. За реклама на последния сериал от света на „Междузвездни войни“ - Acolyte.

Преди няколко дни ми съобщиха, че са избрали и моя музика за новия трейлър на филма Den of Chives 2 с Джерард Бътлър. За трейлъра на сериала The rings of power, Speak no Evil и още други“.