0

С ветовната суперзвезда Шакира ще бъде отличена като Жена на годината на Билборд на първата по рода си гала Латиноамериканските жени в музиката за приноса си към индустрията.

 Ана Габриел, Емилия, Евалуна, Гойо и Талия също ще получат специални награди.

Наградата на Шакира идва след една изключителна година, в която суперзвездата счупи рекордите с най-големия испаноезичен дебют за 2022 г. („Monotonía“ с участието на Ozuna).

След това, през януари 2023 г., нейният „Shakira: BZRP Music Sessions #53“ дебютира под номер 9 в класацията Hot 100 на Billboard, което я прави първата жена, достигнала до топ 10 в класацията с песен на испански.

„Sessions“ също влезе в историята като най-стриймваната латино песен за 24 часа в историята на Spotify и най-гледаната латино песен в YouTube за 24 часа с над 63 милиона гледания и счупи 14 световни рекорда на Гинес.

„Шакира е най-добрата жена в музиката. Благодарение на нея латино жените по целия свят са получили възможност да пишат и изпълняват своята музика. Тя създаде движение съвсем сама и продължава да бъде по-актуална от всякога, с изящество и огромен талант. Тя е определението за жена в музиката,” каза Лейла Кобо, главен директор по съдържанието на Billboard за Latin/Español.

„Шакира играе централна роля в оформянето на живия и разнообразен пейзаж на латино музиката и музиката като цяло през цялата си кариера. Нейната страст, талант и креативност преодоляха бариерите и дадоха сила на поколенията да прегърнат нашата идентичност чрез музиката и ние сме изключително горди да я признаем за Жена на годината в индустрията“, каза Роналд Дей, президент на стратегията за развлечения и съдържание на Telemundo.

Шакира е продала повече от 95 милиона записи по целия свят, което я прави един от най-продаваните музикални изпълнители на всички времена и най-продаваната латино изпълнителка на всички времена.

Нейният глобален успех като кросоувър изпълнител отвори врати за други латино артисти да навлязат на международните пазари.

Тя е най-гледаната латино изпълнителка и една от 10-те най-добри изпълнители за всички времена в YouTube с над 20 милиарда гледания и най-стриймваната латино изпълнителка за всички времена в Spotify.

Освен звездните си признания в индустрията, на 18-годишна възраст Шакира създава фондация Pies Descalzos, която е построила и реновирала девет държавни училища в Картахена, Баранкиля, Гуахира и Кибдо, като шест са в процес на изграждане.

Фондацията е събрала над 40 милиона долара от създаването си и е повлияла на повече от 150 000 деца и близо 900 000 семейства.