0

Г овори се, че една заможна дама е убедила съпруга си да проследи биографа на лейди Даяна – Андрю Мортън и да го убеди да се качи на самолет за остров Мауи, за да проведе с нея 30 минутен разговор за принцеса на Уелс.

Истина или лъжа?

„Бях забравил за това. Та беше съпруга на главния изпълнителен директор на голяма мултинационална компания. Вярно е! Това се случи преди 30 години“, разкрива Мортън в интервю за вестник La Repubblica.

Още в какви странни ситуации сте попадал заради принцеса Даяна?

„Срещата с принцесата беше възможност, която се дава веднъж в живота. За мен това бе прекрасно изживяване“, разкрива биографът на най-известната жена в света.

Приключението за Андрю Мортън започва в началото на 90-те години, когато Даяна решава да повери собствената си съдба в ръцете на младия журналист. Принцесата е наясно, че Мортън работи върху книга за живота й и затова решава да го направи съучастник в плана си. Даяна прекарва дълги часове затворена в малката си всекидневна в двореца Кенсингтън, за да запише своята история, която да разкаже на света. Нейният доверен приятел Джеймс Колтърст е този, който предава записите на Андрю Мортън, за да може в последствие тя до отрече всякакво участие в изготвянето на книгата му. По това време Даяна се надява, че тази книга ще разкаже истинската й история и тя ще бъде нейният паспорт за нов живот!

Кралица на стила!

Пътешествието на Даяна в света на модата започва с пола от туид, ризи с волани и безформени пуловери, но завършва с рокли, създадени от нейния близък приятел Джани Версаче. За своите 17 години живот в кралското семейство и след това Даяна налага собствен стил, който превръща в своя запазена марка. Тя е първата принцеса, която осъзнава важността на публичния имидж и визия пред медиите. Принцесата внимателно изгражда своя имидж. Когато се омъжва за своя принц, Даяна е облечена в пишна романтична рокля, но когато Чарлз признава, че й е изневерил в национален ефир, тя му отмъщава с мини черна рокля, която остава в историята. Когато лейди Ди се обажда за първи път в модна къща „Версаче“, за да поръча от тоалетите им, изработени от Джани, тя избира най-чувствената за корицата на списание „Harper's Bazaar“. След това се обръща към Версаче, за да създаде още седем рокли за нея. „Тя е жертва на модата“, обявяват някои медии по онова време, но стилът на Даяна все още диктува правилата по целия свят.

Книгата на Андрю Мортън „Даяна. Нейната истинска история“ е публикувана през 1992 година. Тя е издадена от Sunday Times, за да разкрие булята от чувства зад тъжния поглед на „затворената“ принцеса в приказен живот, който други бяха написали за нея - между ревност, опити за самоубийство, булимия, предателства и усещане за контрол от кралското семейство, превърнало се в мания.

Когато Даяна загива, журналистът прави публично достояние съдържанието на записите и така на всички става ясно, че тази книга е нещо много близко до автобиография и придобива стойност на завещание.

25-ата годишнина от смъртта на принцесата на Уелс (31 август 1997 г.) съвпадна 30-годишнината от публикуването на книгата на Мортън, който е на 70 години и остава най-подходящият човек да говори за принцеса, превърнала се в икона. По това време той дава интервю за италианското издание La Repubblica.

Интервюто е направено по телефона, докато Мортън се намира в Лондон. В него той прави опит да отговори на въпроса, който всички си задават: Защо легендата за принцеса Даяна е жива и до днес?

„Защото дори когато Даяна беше жива, много хора, особено жени, разбираха на какво невероятно пътуване е поел тя: от срамежлива учителка в детска градина, неспособна дори да изрази себе си, тя се превърна в независима жена и световно известен филантроп. Тя беше сложна личност, която се бореше да преодолее собствените си демони и която живееше, опитвайки се да се утвърди. Мисля, че нейната история ще отеква векове наред.", казва Андрю Мортън.

Днес Даяна щеше да е на 61 години, но тя си остава символ и за младите. За тях тя е първата принцеса-бунтовник – първата, която разби (за своя сметка) романтичния сюжет, за да разкрие уловката зад приказката. Символ на овластяване, пример за жена, чиито глас се чува, решена да си върне щастливия край? Как стана всичко това?

„Мисля, че хората са взели нейната история и са я приложили като план към живота си, за да намерят решения на проблемите си Например, хиляди успяха да потърсят помощ, за да се излекуват от болест (булимия), която тогава се пазеше в тайна, когато Даяна разкри, че е страдала от нея. Други си помислиха: „ако Даяна е успяла да сложи край на един нещастен брак, значи и аз мога!“. Тази жена оказа голямо влияние върху начина, по който хората решават да действат", разкрива Мортън.

Даяна беше пионер, сред първите публични личности, които поставиха опита си в услуга на другите. Мнозина й писаха, че са вдъхновени от нейния пример и това я прави по-уверена; тя осъзна, че е докоснала сърцата на хората и че може да промени нещата. И все пак, докато популярността й експлодира, тази на кралското семейство записа рекордно ниско ниво. Каква беше връзката между кралицата и Даяна?

„Мисля, че Даяна смяташе, че кралицата трябва да вземе нейна страна в това, което е известно като Уелската война, но кралицата очевидно искаше двойката да се помири. Даяна беше много разочарована. Дълбоко в себе си тя не искаше да носи отговорност за развод, защото беше страдала много от развода на родителите си в миналото. Тя искаше кралицата да се намеси като рефер, за да каже на сина си: „Предай тази жена“ (Камила). И след това: „Трябва да постъпиш правилно и да поискаш развод“… но той никога не направи нищо от това и в крайна сметка кралицата реши вместо тях“, смята журналистът.

На 31 юли 1997 г. лейди Даяна Спенсър изчезва в тунела Алма в Париж, където среща трагична, преждевременна и несправедлива смърт. 26 години по-късно лейди Ди остава един от най-разпознаваемите символи на съвременна история, една от най-обичаните и обсъждани личности на всички времена. Животът й сега е легенда! Приказният брак с принц Чарлз през 1981 г. я превръща от наивна 20-годишна учителка в детска градина в бъдеща кралица на Обединеното кралство. Раждането на двамата й сина Уилям и Хари, десетки официални изяви, в които младата жена демонстрира необичаен за кралското семейство чар и спонтанност. Скоро тя се превръща в най-обичаната, най-следваната, най-обсъжданата: нейният стил се развива и усъвършенства, стилистите се надпреварват да я обличат. През 1995 г. тя отговори на водовъртежа от клюки за състоянието на брака й с Чарлз с безпрецедентно телевизионно интервю, в което разказа за предателствата на съпруга си с Камила, за своите собствени, за проблемите с живота в двореца, като по този начин промени особата й завинаги промени монархията. Разделена със съпруга си, тя се посвети с тяло и душа на каузи, в които наистина вярваше, от борбата срещу стигмата и предразсъдъците срещу хората със СПИН до кампанията срещу противопехотните мини, но животът й беше прекъснат от фаталната катастрофа в тунел в Париж. Принцесата умира само на 37 години, ражда си митът. Такава я помним в поредица от официални и неофициални кадри, които проследяват нейния интензивен живот, винаги в светлината на прожекторите.

Излизането на книгата „Даяна. Нейната истинска история“ е началото на края. Сякаш дворецът внезапно става кристален, прозрачен и готов да се пръсне на стотици хиляди парчета. Във всеки случай тя излиза с помощта на Даяна и се отказа повратна точка в живота й. Какво е това, което хората все още не са разбрали за жената, от която черпят вдъхновение ежедневно?

„Мисля, че въпросът е различен; не че не е било разбрано, всъщност винаги е било оценявано. По-скоро има нещо, което малцина знаят: Даяна имаше страхотно чувство за хумор и никога не се приемаше прекалено на сериозно. Тя би била шокирана от опитите да я направят светица, защото не беше и най-вече не се чувстваше такава. Тя беше човек, който се опитваше да осмисли своя свят", разказва Мортън.

Трагичната смърт на Даяна не й позволи да навлезе в сивотата на упадъка и забравата и тя изчезна в пълния си блясък. Така се роди митът за Даяна. Перфектна героиня на нашето време ли бе тя?

"Абсолютно да. Тя е постмодерна героиня в смисъл, че за нея нямаше щастлив край. Трагедията се крие във факта, че животът й свърши точно когато тя очертаваше и осмисляше бъдещето си, когато като бляскава жена, в която се превърна, изглеждаше придобила самочувствие и успешно прегърнала обилно количество от социални ангажименти. Всичко завърши с автомобилна катастрофа“.

Почти ежедневно ние журналистите правим паралели между Даяна и дамите заели нейното място в хрониките за британското кралско семейство. Кой ще продължи наследството на лейди Ди?

„Отговорът съдържа две имена: Уилям и Хари. В живота Даяна бе заложила всичко на децата си. „Възлагам всичките си надежди на Уилям“, заяви тя пред журналистката Тина Браун през 1997 година. Дори наскоро Уилям си спомни как майка му го е учила да помага на бездомните и ето го на улицата, раздавайки копия на „The Big Issue“ (вестник раздаван от бездомни, за да спечелят законен доход). Хари, от друга страна, казва в интервютата си, че мисли за Даяна всеки ден. Пита се какво би направила тя всеки път, когато трябва да вземе решение. Иронията е, че двамата братя определят хода на живота си, гледайки на майка си като на пътеводна светлина, но вървят в противоположни посоки“

Мислили ли сте си някога, че вашата книга за Даяна може да бъде наръчникът, който Кейт Мидълтън и Меган Маркъл държат в нощното си шкафче?

“(Смее се...) Това е просто биография"

Шестнадесет години публичен живот на принцесата. Виждали сме нейните различни лица – срамежливата и смелата, усмихната и разплакана. Каква беше Даяна, която срещна Андрю Мортън?

„Безразсъдна жена. Ангажирана. Тя беше забавна, замислена и неукротимо остроумна. Алтруист, тя поставяше другите пред себе си. И имаше уникално качество: сияеше. Това е нещо, което трудно намираш в хората."

Даяна принадлежи на всички! Сякаш след смъртта на принцесата светът е присвоил нейната памет, за да възстанови образа й и да го превърне в легенда. Заслугата за това отчасти е ваша. Как живеете с този факт?

„Гордея се с това. Нарекоха книгата ми „модерна класика“. За мен беше чест, когато принцесата ме помоли да напиша нейната история. Преживяване, което ще отнеса със себе си в гроба си.“