0

О рганизаторите на наградите „Оскар“ са поканили група телевизионни знаменитости, които да разчупят стереотипа на церемонията и да вдигнат телевизионния й рейтинг по време на 96-ото издание през март, съобщава АП.

Известният телевизионен и музикален продуцент Радж Капур (съименник на легендарния индийски актьор) ще бъде изпълнителен продуцент и водещ на предаването. 

Музикалната продуцентка и ружисьорка Кейти Мълън също ще бъде изпълнителен продуцент, а Хеймиш Хамилтън ще се завърне като режисьор за първи път от близо десетилетие, съобщиха от филмовата академия.

Капур, който работи по наградите „Оскар“ през последните седем години, има участия като продуцент и в наградите „Грами“ и „Еми“.

Мълън е продуцент на „Красавицата и звяра“ и на церемониите по откриването и закриването на Олимпийските игри в Лондон.

Междувременно Хамилтън вече има в биографията си три телевизионни предавания за академичните награди, включително 82-ите „Оскари“ с водещи Стив Мартин и Алек Болдуин и 86-ите награди с водеща Елън Дедженерис, в допълнение към 14-те полувремена на Супербоул и откриването на Олимпийските игри в Лондон.

„Тяхната дълбока любов към киното, свежа визия и огромен опит в телевизионните предавания на живо са идеални за нашето обновено шоу“, заявиха в съвместно изявление главният изпълнителен директор на Академията за кинематографично изкуство и наука Бил Крамър и нейният президент Джанет Йънг.

Подобно на много други награди, „Оскарите“ претърпяха спад в рейтинга през последните години, и то не само заради пандемията. Тазгодишната церемония, водена от Джими Кимъл, привлече 18,7 млн. зрители през март. Макар и значително подобрена в сравнение с 10,4 млн. души през 2021 г., и 16,6 млн. души, които станаха свидетели как Уил Смит удря шамар на Крис Рок през 2022 г., това беше все пак и третото шоу с най-нисък рейтинг. Преди 2018 г. зрителите никога не са били по-малко от 32 милиона.

Все още не е обявен водещ на церемонията на 10-и март в театър „Долби“ в Лос Анджелис догодина.