0

П едро Алмодовар закичи БГ брошка на премиерата на филма си „Съседната стая“ и веднага спечели кинофестивала във Венеция.

Педро Алмодовар закичи БГ златно перо

 Педро Алмодовар закичи БГ златно перо
Gettyimages

Това е първият англоезичен филм на испанеца, разнищващ темата за евтаназията, и 14 минути публиката във Венеция става на крака и ръкопляска на режисьора, скандирайки имената му, твърди Би Би Си. А той се пъчи с екстравагантния си розов костюм и огромната българска брошка на ревера.

Перо

Бижуто е златно и представлява огромно перо. Дело е на родената във Велико Търново Биляна Борисова. Тя специализира и работи в Мадрид и Лондон, майсторка е на шапки и аксесоари, твърди в. „Борба“. Сега е направила въпросното перо, като определено влиза в традицията на митологията. Както е известно от древни времена, крилатият кон Пегас откъсва някои от перата си и ги дава на писателите като вдъхновение и символ на творчеството.

Така подобно перо се появява сега върху ревера на испанеца.

Алмодовар на червения килим между Тилда Суинтън и Джулиан Мур

 Алмодовар на червения килим между Тилда Суинтън и Джулиан Мур
Gettyimages

Визия

Легендарният Ридж Форестър от „Дързост и красота“ – иначе казано, актьорът Рон Мос, също бе във Венеция. На галавечерята преди раздаването на наградите бяха отличени и стилисти, създаващи визията на актьорите. Сред отличниците бе и българката Елена Кристиано. Признанието й е за цялостен принос към изгледа на киното.

Рон Мос връчи приза за стил на Елена Кристиано

 Рон Мос връчи приза за стил на Елена Кристиано
Screenshot/Facebook

Награди

"Съседната стая" (The Room Next Door) на Алмодовар спечели голямата награда "Златен лъв" на кинофеста във Венеция. С приза за най-добра актриса бе отличена Никол Кидман за участието й в определяния като еротичен филм Babygirl, но тя не го получи. Звездата по спешност напусна фестивала във Венеция. А след това бе съобщено, че случаят е трагичен – майка й е починала.

Gettyimages

Французинът Венсан Лендон бе определен за най-добър актьор с ролята си в „Тихият син“. Американецът Брейди Корбет взе наградата за най-добър режисьор за The Brutalist, разказващ за оцелял от холокоста, който се опитва да изгради отново живота си.