1

К олеги журналисти бяха нападнати от гавазите на Путин, дебнещи за нежелани гости на яхтата му.

Блокираната от европейските санкции луксозна лодка „Шехерезада“ е акостирала в Италия, където я спипват журналистите на Радио „Свободна Европа“.

Те решават за заснемат тузарската яхта, която се свързва в Путин, въпреки че проформа се води собственост на бившия президент на Роснефт - Едуард Кудайнатов, който също е под санкциите на ЕС от 3 юни 2022 г.

Боят

Веднага след като журналистическият екип пристига на пристанището на италианския град Карара, където корабът е закотвен, бил вдигнат дрон от палубата на яхтата, пише News In France.

Докато екипът на радиото доближавал лодката, от там изскочил целият екипаж на „Шехерезада“ и въоръжени с пожарникарските маркучи, пазвантите на Путин започнали битка. Обливали с вода всеки, който се опитвал да приближи Путиновата морска играчка.

За да предотврати евентуални кръвопролития, италианската полиция спряла лодката на журналистите, но позволили на екипа да заснеме, каквото си иска от яхтата. Тогава журналистите пуснали своя дрон, който направил снимки.

Яхтата

"Шехерезада" попада в ръцете на италианските власти на 5 юни 2022 г., малко повече от 3 месеца след началото на руското нахлуване в Украйна. Разследване на италианската финансова полиция показа, че собственикът на яхтата има връзки с "представители на руското правителство".

Яхтата "Шехерезада" е дълга 140 метра и струва около 700 милиона долара . Тя е в пристанището на италианския град Карара от почти две години. През цялото време яхтата е в процес на модернизация, както предупреди Financial Times през август 2023 г. Поддръжката и модернизацията на кораба обаче се извършват с разрешението на италианските власти.

През септември 2023 г. „Шехерезада“ направи кратка екскурзия и напусна дока и отплава до близкото яхтено пристанище. От момента, в който яхтата е задържана от италианските власти, екипажът е сменен и вече се състои от британски граждани, а капитан на яхтата е англичанинът Гай Бенет-Пиърс.

Развръзката

След като преодоляват нападението на Путиновите пазачи и с помощта на полицията, журналистите успяват да заснемат, че на места боята на яхтата се лющи.

Междувременно, представители на медиите и активисти, които следят съдбата на конфискуваната собственост на руски граждани на Запад, се опасяват, че "Шехерезада" един ден просто ще изчезне от Италия.

На пристанището са забелязали и друга санкционирана яхта - 76-метровата "Ebony Shine", която е на сина на президента на Екваториална Гвинея Теодор Обианг-младши, а преди това е била собственост на руския милиардер Виктор Рашников.