0

С обственикът на социалната мрежа X (преди Twitter) Илон Мъск направи сериозно разкритие срещу Европейската комисия и обяви, че очаква с нетърпение „публична съдебна битка“ с Брюксел, „за да могат хората в Европа да узнаят истината“.

„Европейската комисия предложи на X незаконна тайна сделка: ако цензурираме тихомълком, без да казваме на никого, те няма да ни глобят. Другите платформи приеха тази сделка. X не го направи“, написа Мъск.   

Повод за коментара му беше изявление на Маргрете Вестагер, заместник-председател на Европейската комисия и комисар по въпросите на конкуренцията. „Според нас X не спазва Закона за цифровите услуги в ключови области на прозрачност, подвежда потребителите, не успява да осигури адекватно рекламно хранилище и блокира достъпа до данни за изследователите. За първи път издаваме предварителни констатации по Закона за цифровите услуги“, написа в профила си в X Вестагер. 

ИЗБРА СИ ПРЕЗИДЕНТ: Мъск с огромно дарение за предизборната кампания на Тръмп

В коментарите се включи Майк Бенц, директор на „Фондацията за свобода онлайн“ и бивш кибер специалист от Държавния департамент на САЩ. Той обясни какво значи обвинението на Еврокомисията, че X „блокира достъпа до данни на изследователите“. „Те не са изследователи. Те се занимават с дейности по цензуриране и са политически агенти. Това е бил планът им през цялото време – да използват Закона за цифровите услуги, за да принудят X да възстанови персонала на групата за цензура, уволнен, когато Илон пое управлението [на Twitter]”, написа Май Бенц. Мъск сподели поста му с думите: „Точно така“.  

„Очакваме с нетърпение една много публична битка в съда, за да могат хората в Европа да узнаят истината“, написа още Мъск в отговор на публикация на еврокомисаря Тиери Бретон, който обяви, че социалната мрежа X е нарушител и че ЕК ще наложи глоби и ще изисква значителни промени.

Илон Мъск обяви също, че планира да предприеме правни действия срещу картел на най-големите компании в света, участващи в това, което той определи като „рекет за рекламен бойкот“.  

Твърдението на милиардера идва, след като доклад на правната комисия на Камарата на представителите на САЩ разкри, че картел за цензура, създаден от Световната федерация на рекламодателите (WFA), е насочен към X, откакто Мъск закупи платформата през 2022 г.

Според доклада големи корпорации, рекламни агенции и индустриални асоциации чрез WFA и по-специално нейната инициатива Global Alliance for Responsible Media (GARM) „са участвали в бойкоти координирани действия за демонетизиране на платформи, подкасти, новинарски издания и друго съдържание, което GARM и нейните членове считат за неблагоприятно“.

ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ПРАВИ НА ГОСПОД: Илон Мъск чипира мозъка на втори човек!

„След като видя доказателствата, разкрити днес от Конгреса, X няма друг избор, освен да заведе дело срещу извършителите и сътрудниците в рекета за рекламен бойкот“, написа Мъск. – „Да се надяваме, че някои държави ще обмислят наказателно преследване.“

Делото е отговорът на Мъск на опита за дестабилизация на платформата му чрез предварително уговорен рекламен бойкот.

В доклада на правната комисия на Камарата на представителите се посочва, че „тревожните“ цензурни дейности на GARM „ограбват потребителите от избор“ и „заплашват основните американски свободи“.