0

Х оливуд до голяма степен е обърнал страницата на крайностите, свързани с наркотиците, казват Брад Пит и Марго Роби, звездите на филма "Вавилон", посветен на хедонистичния начин на живот в Меката на киното през 20-те години на миналия век, който влиза в надпреварата за наградите "Оскар", предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Дългоочакваният филм на "Парамаунт", режисиран от Деймиън Шазел ("La La Land", "Камшичен удар"), беше прожектиран пред критици за първи път в понеделник вечерта в американската Академия за кинематографично изкуство и наука в Лос Анджелис, която всяка година връчва престижните отличия. 

Тоби Магуайър и Джийн Смарт също участват в лентата, описваща съдбите на предимно измислени холивудски актьори и режисьори, които се опитват да направят прехода от немите към говорещите филми, но също така и начина на живот с диви партита, поръсени с кокаин.

"Днес в Холивуд има много по-малко наркотици", каза Марго Роби, запитана по време на дискусия след прожекцията дали филмът я кара да изпитва носталгия по т.нар. "златна ера" на киноиндустрията.

"За съжаление е истина", пошегува се на свой ред Брад Пит.

"Вавилон" е един от последните кандидати за "Оскар", представени на киноакадемията. Филмът ще излезе на екран в Северна Америка на 23 декември - навреме, за да подлежи на избиране за надпреварата за отличията, които ще бъдат връчени през март следващата година.

Деймиън Шазел влезе в историята на киното през 2017 г., когато на 32 години стана най-младият носител на режисьорски "Оскар", присъден му за неговата ода за холивудските мюзикъли "La La Land". Преди това филмът му "Камшичен удар" (2014) беше номиниран за наградата на американската киноакадемия за най-добър сценарий.

В продължение на три часа "Вавилон" разказва за Лос Анджелис от 20-те и 30-те години на миналия век, за пищните партита със слонове и топлес танцьорки и за скъпоструващите снимки в калифорнийската пустиня.

Филмът се занимава и с расизма, както и с опустошителния ефект на бързите технологични промени върху звездите на нямото кино, някои от които стават ненужни буквално за една нощ.

Деймиън Шазел обяснява, че е почерпил вдъхновение от прочетеното за "странно явление в края на 20-те години на миналия век, когато се появява епидемия от самоубийства, смъртни случаи, които изглежда са дължат на свръхдоза наркотици." 

Явлението съвпада с прехода на Холивуд към говорещите филми и му придава "брутален облик", казва режисьорът, чиито образи са базирани на няколко реални кинозвезди и магнати от онова време.