0

П рочутата целувка между главсека на КПСС Леонид Брежнев и главсека на ЦК на ГЕСП Ерик Хонекер по случай 30-годишнината на ГДР в Източен Берлин през 1979 г. може да бъде видяна на оригинална фотография в София. Изложба с фотографии на Барбара Клем ще бъде представена в рамките на експозицията „Светлина и тъмнина“, която се открива на 20 септември.

Клем се нарежда сред най-изявените хроникьорки на съвременна Германия, а фотографиите й често са определяни като исторически.

Лидерите

Любителите на графичното изкуство ще могат да се насладят на над 120 черно-бели фотографии в областта на политиката, културата и икономиката, създадени преди и след обединението на Източна и Западна Германия. Те ще бъдат изложени в Софийската градска галерия. Освен братската целувка между лидерите на СССР и ГДР, също са запечатани моменти от пребиваването във властта и на съвременни германски политици като Хелмут Кол, Вили Бранд и Ангела Меркел, едни от най- известните личности от света на изкуството, културата и модата като Анди Уорхол, Йозеф Бойс, Клаудия Шифър, Карл Лагерфелд и много други.

Кулминация

Особено впечатляващи са фотографиите, направени в Източна и Западна Германия преди и след обединението. Снимките от падането на Берлинската стена са драматична кулминация на този разказ. Хронологията започва с по-ранните снимки на Клем, а последиците от това събитие тя не спира да наблюдава отблизо до днес. По време на дългогодишната си работа в националния всекидневник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ – първо на свободна практика като фотожурналист, а после като един от най-ценените фотографи на изданието, Клем снима за ресори изкуство, култура и политика. В изложбата в градската галерия са подредени фотографии не само от политиката, културата и икономиката, но също и снимки, които улавят противоречиви или всекидневни ситуации от социалната действителност, кадри от демонстрации и протести, свидетелства за живота на имигрантите, културни събития, масови прояви и градски пространства.