0

Ф ренската филмова звезда Бриджит Бардо упрекна Япония за преследването на активиста за борба с китоловците Пол Уотсън, който беше задържан по силата на международна заповед, издадена от Токио.

Уотсън беше арестуван в Гренландия на 21 юли и ще бъде държан до 15 август. Той все още очаква решение за потенциалната си екстрадиция в Япония.

Корабът му беше акостирал да презареди с гориво на път за „прихващане“ на новия японски китоловен кораб в северната част на Тихия океан.

Френската легенда Бардо, превърнала се в активист за правата на животните, заяви в интервю за Le Parisien, че „японското правителство е започнало глобално преследване“ срещу Уотсън. Според нея той е бил „хванат в капан“.

„Трябва да направим всичко, за да спасим Пол“, каза тя.

Уотсън, който участваше в риалити предаването „Китови войни“, е основател на организациите Sea Shepherd и CPWF. Той привлече вниманието заради тактиката си на пряко действие, включваща конфронтации с китоловни кораби в морето.

Според CPWF неговият арест е извършен с червена бюлетина на Интерпол във връзка с действия срещу китоловците в Антарктика през изминалите години.

Правителството на Япония не направи коментар, но говорителка за Японската брегова охрана заяви, че е била наясно с ареста.

„Бреговата охрана ще продължи да предприема подходящи стъпки въз основа на координация със свързани лица“, каза тя, предаде БГНЕС.

Червената бюлетина беше издадена през 2012 г. В изявление на Интерпол се казва, че Япония е издирвала Уотсън по обвинение в нанасяне на щети и наранявания при два инцидента в Атлантическия океан през 2010 г. срещу японски китоловен кораб.