0

Г ласът на “Айрън Мейдън” Брус Дикинсън зяпя на български в столичната зала 1 на НДК миналата вечер. Под акомпанимента на Теодосий Спасов и неговия кавал певецът изпълни българската народна песен “Ерген Деда” в рок версия.

Запис

Както “Телеграф” вече писа, идеята за изпълнението на народно парче на български всъщност е на барабаниста и идеен основоположник на проекта на Джон Лорд за концерт за група и оркестър - Бернард Велц. Той разкри, че е поканил Теодосий Спасов да се включи и издаде, че заедно с Брус и Роджър Глоувър са записали песента на българския композитор Петър Льондев още миналото лято в Загреб.

“Ерген Деда” е записана за първи път през 1975 година. 

Рисунка

В концерта участие взе още един българин - рок гласът Ивайло Ранов-Шеки, който е може би най-големият фен на вокалиста на “Айрън Мейдън” у нас. “Подписа ми и книгата, и плочата. След това му запях с пълно гърло част от негова песен и той искрено се усмихна. Чух го да казва тихо Great (в превод от англ. “страхотно”). Шеки признава, че цял час го е наблюдавал на репетициите, след което чу е казал: “Брус, виж нарисувах те”. Той взе рисунката и каза: “Уааау, кое е това момче?”, а аз му отвърнах: “Момчето от 1985-Live after death live”.  Дикинсън му казал, че в момента репетира, но по-късно ще приеме рисунката. Ранов разказа още, че по време на първия концерт фенове от публиката са подарили на Брус Дикинсън българското знаме с надпис “Брус Дикинсън добре дошъл в България”, а музикантът го развял с кеф на сцената.