0

Г олемите бургаски творци Стефан Диомов и Недялко Йорданов седнаха на бира и цаца в парка на Морската градина с колегата си Ваньо Вълчев и кмета Димитър Николов.

Всички те бяха облечени с моряшки фланелки и привличаха погледите на минувачите отдалеч.

Залив

„Над два часа седяхме и си говорихме. Поводът бе заснемането на клип за интернет за предимствата на родното море през лятната ваканция в чужбина“, обясни пред „Телеграф“ Недялко Йорданов. Той изтъкна някои от предимствата на родния си град: „Намира се в центъра на залива, има 12 км дълъг плаж, Морска градина с уникална тераса, от която се вижда целият залив – от Поморие до фара в Созопол. Неслучайно е избиран няколко години подред за най-добрия град за живеене. А колко големи имена на българската култура е дал“.

Детство

Момчето, което говори с морето, е разказало на приятелите си спомени от своето детство. „Бургаският пясък е свързан с целия ми живот. Затова 4 месеца от годината съм тук и тук искам да бъда погребан. Не като Христо Фотев, който бе погребан в София, тъй като вторият му брак е със софиянка и след 10 ноември се премести в столицата, където внезапно почина. С него избягвахме да говорим на тема смърт, та не знам какво е било желанието му. Но в София са погребани и други видни бургазлии като Апостол Карамитев и Георги Калоянчев“, сподели Недялко Йорданов.

Скариди

С бащата на „Тониките“ го свързва вечна дружба. „С Диомов и половинките ни всяко лято палим колата и отиваме на 15 км от града в рибарското селище Ченгене скеле, където има уникален ресторант с прясна риба и скариди. В София съм лишен от тези морски удоволствия. Със Стефан се редуваме кой да почерпи, макар че често собственикът не иска въобще да плащаме и се налага всеки път да го заплашваме, че повече няма да идваме“, разказа Недялко. С автора на „Телефонна любов“ и „Огън от любов“ пък са състуденти. „Заедно правехме студентския вестник „Трън“ на Трендафил Акациев. Ваньо е от Свищов, но като завърши, се ожени за бургазлийка и остана зет в Бургас“, добави Йорданов.

„Дори и да вали дъжд, в Бургас никога не е скучно! Защото можеш да срещнеш истински класици! Бургаска среща на бира и цаца с тримата големи - Стефан Диомов, Недялко Йорданов и Ваньо Вълчев“, заяви кметът Димитър Николов след приятната среща.