0

Б ългарският акордеонист Калоян Куманов отново поставя страната ни на международната музикална карта. Като един от малкото музиканти в Европа, използващи до виртуозност своя инструмент, Калоян е поканен да бъде част от международното турне на Barcelona Gipsy balKan Orchestra.

Пробив

За пръв път българин ще се присъедини към изключителния екип на италианската певица Маргарита Абита, френския китарист Жулиен Шанал, Иван Ковачевич (контрабас, Сърбия), испанския перкусионист Алберт Муньоз, Даниел Карнбонел (кларинет, Испания) и цигуларите от Украйна и Испания Олександър и Пере.

„За мен това е не само персонална чест, но и начин отново да се заговори за българските музиканти извън граница“, сподели Калоян и допълни: „Оказа се, че артистите на BGKO са били на моите майсторски класове по балканска музика в Барселона, а впоследствие са следили работата ми, пиесите, които пускам в „Калоян Куманов Проджект“, и… ето че само след няколко седмици акордеонът ми и аз ще сме част от тази извънземна банда.“

Успех

Калоян Куманов и неговият специален акордеон BUGARI, модел - Conservatory (единствен в България) ще отпътуват на 11 февруари към Босна и Херцеговина като първа точка от турнето. Инструментът има индивидуален билет и персонално място в самолета до своя собственик, а Калоян определя това освен като мярка за сигурност и като почит към неговото изкуство.

„Но преди да отпътувам на турне, в България имам още една много важна задача. Трябва да представя третата пиеса от „Калоян Куманов Проджект“, завършва Куманов.