0

Б ългарин е на крачка от това да спечели един от най-популярните музикални формати в Сърбия "Звезде Гранда" (Zvezde Granda). Янко Янков се класира за финала на престижното балканско музикално шоу в Сърбия, което ще се излъчва на живо в сайта на NOVA в събота вечер.

Перничанинът вече направи фурор сред съседите, макар от тази година форматът да е с 4 кръга повече от предходните и да се увеличава броят на участниците, съобщи Vesti.bg

Той участва за втори път във формата, след като по нелеп начин отпада от него през 2020 г. "Разболях се от COVID и се наложи да съм под карантина. Това бе причината да отпадна", разказа Яни.

Иначе у нас той отдавна е известен като българинът, който изпълнява най-добре сръбска музика. Още от дете е голям почитател на Шабан Шаулич и го изучава стриктно, докато се научи да изпълнява хитовете му. "Всъщност тогава се преориентирах и по-късно започнах да пея професионално в едно заведение сръбски репертоар", казва Яни.

Признава, че макар сред роднините му да нямало музиканти, носел от малък таланта със себе си. Пеел различни ТВ реклами и песнички на няколко годинки, а в детската градина една учителка посъветвала родителите му да го запишат на уроци, за да развие гласа си.

Така едва 6-годишен се срещнал с популярната ни народна певица Гуна Иванова, която спомогнала много за развитието му.

"Дължа й много. Дори спечелих едно издание на предаването 'Кой е по-по-най'. По-късно реших да кандидатствам в музикалното училище "Любомир Пипков" и тръгнах на уроци по солфеж и акордеон за подготовка. Отказах се на финалната права, защото родителите ми не се съгласиха да живея в общежитие в София на подобна възраст. Така, в крайна сметка записах хотелиерство", допълва Яни пред "24 часа".

За участието си в "Звезде Гранда" е мечтаел отдавна. Гледа го за първи път едва на 13 години и си казва, че някой ден ще участва, ако му се отдаде такава възможност. И макар при първия шанс, нелепите обстоятелства да го спират от мечтата за триумф, то във втория шансовете са изцяло на негова страна. Всички в България ще му стискаме палци.

Вижте какво още споделя в интервю за Vesti.bg Янко Янков:

Няма как да не започнем с няколко думи за предстоящия финал. Разкажи ми по какъв регламент ще се случва класирането и как оценяваш ти самият шансовете си за краен успех?

- За мен самият факт, че стигнах дотук е една огромна победа. Щастлив съм и удовлетворен от представянето си, просто защото "Zvezde Granda" е един изключително труден формат за всеки участник. Мога да ти дам пример. Днес е 6 юни. На миналия 6 юни бе първият предварителен кръг, когато се включих в битката, така че досега е минала точно една година, откакто съм в нея.

За разлика от преди, на финала гласува само и единствено публиката. За съжаление. Не за друго, а защото сърбите, на много от които съм фаворит, просто нямат традиции да гласуват толкова. Наскоро колеги ми казаха, че те гласуват най-малко, а най-активни в това отношение са в Македония и Босна и Херцеговина. В повечето случаи победителят се определя от фенската маса. Моята фенска маса просто няма право да даде вота си, защото не е бивша сръбска република. Така че не мисля, че имам кой знае колко шансове за успех.

Доколкото помня, миналата година всъщност спечели македонски изпълнител?

- Да. Македонската публика е най-активна, а дори и сега имат трима трима техни участници на финала. Дори когато се правят предварителните кръгове, мисля че един от тях е в Македония. Но каквото и да стане, ще го приема. Дори в интервю наскоро за сръбска медия казах, че всички 20 души на финала заслужават да спечелят. Знам какво ми е коствало на мен, колко труд и време, за да стигна дотук. Същото е и за останалите. Така че който и да е, го заслужава.

Ти всъщност си първият българин в историята на най-популярното балканско шоу въобще. Как те прие публиката, а и Сърбия като цяло? Вече спомена, че на някои от тях си фаворит в надпреварата.

- Може и да е изненадващо, но всъщност много позитивно. Постоянно ми пишат в социалните мрежи, поздравяват ме за успеха, казват, че ще гласуват за мен на финала. Учудват се, че човек, който не пее на майчиния си език, звучи толкова сходно с техните любими изпълнители. Дори наскоро получих покана за годишни музикални награди в Ниш. 

В някои от кръговете обаче реши да се представиш с български народни песни, сред които и "Дельо Хайдутин". Защо реши да заложиш на тях, не те ли притесни, че могат да повлияят негативно на шансовете ти за успех?

- Да, пях български фолклорни песни в 4 поредни кръга. Регламентът предвижда да подготвим две песни за всеки дуел, който определя кой ще продължи напред - една бърза и една бавна. При бавната, изпълнявах всички тях акапелно и резултатът от журито бе оценка 6 от възможна 6.

Всъщност членовете на журито отдавна искаха да чуят песен на български изпълнител, примерно Валя Балканска или Фики Стораро, те са най-популярни тук, в Сърбия. Моето мнение бе, че няма как да бъда конкурентно способен, ако избера попфолк, затова избрах българският фолклор, който е изключително въздействащ и красив. В крайна сметка, това решение се оправда и даже съдиите ми признаха, че са били впечатлени, макар да не са разбирали нищо от текста.

Вече 14 кръга и една година в "Zvezde Granda". Отстрани на нас ни изглеждаше сякаш всеки път се класираш толкова лесно, а за теб вероятно е бил толкова труден път до тук, до финала?

- Ще се върна към 6 юни. Първият предварителен кръг в Белград, хиляди желаещи да са част от най-популярния музикален формат в Сърбия и аз сред тях. Септември ми звъннаха, че съм приет и ще съм един от над 100 участници в шоуто. Когато всичко започна, надеждите ми бяха да стигна до 5-6 кръг, което би било огромен успех, имайки предвид, че никога досега българин не е участвал в "Zvezde Granda". Предпочитах да я карам кръг за кръг и каквото стане.

Постепенно обаче преодолях сценичната треска, отпуснах се и като стигнах до 10-и кръг, си казах: Финалът е толкова близо, а защо не? Затова и последния концерт бе толкова емоционален за мен. Ако отпаднеш рано, го приемаш и по-лесно. Но колкото повече доближаваш до мечтата си, толкова по-важно става да успееш да я сбъднеш. 

Няма как да не те попитам защо реши да участваш точно в Zvezde Granda? Българин, борещ се да спечели най-известния сръбски музикален формат. Защо не у нас, не е да нямаме родна алтернатива?

- Едно на ръка, че ми бе детска мечта, още от малък обичам сръбската музика. И може би по-важното - нямаше как другояче да покажа това, което мога, на публиката в България. Защото, колкото и парадоксално да е, аз искам да се развивам в България. Но ако бях избрал да участвам в някой от нашите музикални формати, например, щеше да е невъзможно да успея. Просто балканската музика у нас не се толерира, знаеш какво е отношението към нея.

Затова исках да си сверя и часовника със сърбите. Да видя как ще се приеме това, което правя, от хората, които я създават. И определено съм много щастлив, защото сравнението очевидно показва, че съм на прав път. Сърбите са си малко националисти и са доволни от подобно отношение. Но истината е, че покрай собственото ми участие в предаването виждам едно обединение и в българите. Толкова много хора ми писаха и звъняха да ми пожелаят успех и да ми кажат, че се гордеят с мен. Затова и ще го кажа пак, дори и да не спечеля, за себе си аз вече съм победител.

Финално, сещам се за онзи популярен български израз "Музикант къща не храни". Може ли според теб един българин да се реализира само и единствено с музиката си в България?

- Аз съм живото доказателство, че може. Живея и се изхранвам с музика вече дълги години. Поне за мен отговорът категорично е "Да".