0

Х ерман Фридрих Фернандо Роланд, Принц цу Лайнинген е син на българската княгиня Мария Луиза и принц Карл-Владимир цу Лайнинген.

Неговият баща е правнук на Царя-Освободител Александър II и на британската кралица Виктория. Това официално го поставя на 68-мо място в реда за наследяване на британския престол. Принцът е и внук на цар Борис III, пише Dariknews.

Херман Лайнинген е роден в Торонто през 1963 година от сестрата на Симеон Саскобурготски - Мария Луиза. Целият си живот прекарва там, като по професия е банкер.

"Винаги са ни казвали да не се хвалим с произхода си, а да се гордеем с него и да говорим само когато някой се поинтересува. Никога не сме смятали, че е важно хората да знаят. Всъщност има страшно много хора, които познавам от много години, но те все още не знаят какъв е моят произход“, споделя Херман в интервю за вестника на Queen’s University, който е завършил и самият той през 1983 година.

Херман Лайнинген участва активно в редица български инициативи и в събития, посветени на ролята на Цар Борис и българския народ в спасяването на българските евреи. Принц Херман е почетен член на настоятелството на Фонд „Цар Борис и Царица Иоанна“.

В момента той е управляващ директор на Кралската Банка на Канада (Royal Bank of Canada), където работи от 1985 г. на различни ръководни позиции. Преди да завърши икономика, принцът завършва втори по успех във випуска престижната Военна академия Вали Фордж в Пенсилвания. Това е същата академия, която на млади години завършва и Симеон Сакскобургготски, негов вуйчо.

Въпреки, че е роден и израснал в Канада, той е прекарвал като дете много време в Европа.

„Бях много щастлив да мога да прекарам всяко лято от живота си в Европа, посещавайки чичовци, лели и братовчеди с моите братя и сестра, а сега и със собственото си семейство. Случи се така, че тези мои роднини са членове на кралските семейства на повечето страни в Европа, включително България, Испания, Италия, Русия, Германия, Англия, Югославия и Австрия“, връща се в детските си спомени принц Херман Лайнинген.

Херман е омъжен и има три дъщери - Татяна, Надя и Александра. Toй има и по-голям брат - Борис Лайнинген, който заедно със синовете си Карл и Николас също са в линията за наследяване на британския трон.