0

Б ългарски генерал подари дамаджана с ракия на шведската метъл банда Sabaton и тя се похвали на цял свят с придобивката, която къта само за много специални поводи.

В предаване на History channel, посветено на Първата световна война, с водещ Инди Нейдъл, басистът и вокалист на Sabaton Пер Сундстрьом бе специален гост и показа дамаджаната с ракия.

Водещият (облечен с тениска на Judas Priest) се опита да познае какво е това и предположи, че е някаква напитка от сливи.

Пер заяви, че това е българска ракия и една от най-яките напитки, които е пил в живота си.

След това добави: „В България изпихме много ракия, а тази е най-добрата“.

Става ясно, че дамаджаната е подарена на Sabaton от началника на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов.

Отбрана

Пер разказа пред водещия на History channel, че Sabaton са били гости на НВУ през юли тази година, когато в България за пръв път са представили песента си The Valley Of Death („Долината на смъртта“), посветена на Дойранската епопея.

Всъщност тази песен бе повод за гостуването на метъл звездата в канала за история.

Там водещият не пести суперлативи за подвига на българите и нарича българската отбрана най-добрата, която е съществувала през цялата Велика война. Сравнява битката с „Властелинът на пръстените“.

Т 72

Пер пък разказа колко е бил очарован от гостуването си при БГ военните, които буквално го накарали да си глътне езика с демонстрациите, които му показали.

Sabaton се возили и на танк Т 72. На въпрос дали са стреляли с танка, Пер отговори, че не го направили, защото е бил сух сезон и е трябвало да пазят полята от пожари. Но пък стреляли с автомати на полигона.

Метъл звездите били очаровани и от посещението в криптата на църквата, а след това са смаяни от отбора по ръкопашен бой на НВУ.

Парчето The Valley Of Death е част от албума The War to End All Wars на Sabaton.