0

Д иректорът на Бургаския драматичен театър "Адриана Будевска", Борислав Чакринов отпразнува 62-рия си рожден ден на сцената. В буквален смисъл. Известният режисьор не за първи път отбелязва личния си празник на работното място. През последните години се превърна в традиция Чакринов да посреща гости на 25 януари в театъра и да празнува в почивката между репетицията и вечерното представление някак между другото. Но това е само на пръв поглед. За режисьора партито с колеги на сцената е най-вълнуващият начин да отпразнува рождения си ден.

Става

"До 13.00 часа сме на репетиция, а довечера ще представим "Ревност" с Мария Сапунджиева и Асен Блатечки. Така че от обяд до 19.00 часа ще посрещам гости и ще празнуваме тук, в театъра, както всяка година. Ако имаме сили, после може да продължим купона и след представлението", крои набързо планове Чакринов. Всъщност в момента театър "Адриана Будевска" е мястото, където не само работи, но по неволя се е превърнало и в негов дом. Защото Борислав Чакринов буквално живее от един месец в сградата на театъра. Спи в една от гримьорните и не знае кога ще приключи това негово приключение. "Не е тайна, че от доста време имах здравословни проблеми и се наложи да премина през ортопедична операция. Скоро смених колянна става, а след операцията прохождането е трудно, като цяло и придвижването създава проблеми. Случи се така, че в сградата, в която е домът ми, точно сега подменят асансьора и ми е много трудно да качвам няколко етажа пеша по стълбите. Затова от един месец не ползвам жилището си и се преместих да живея в театъра. Спокойно мога да кажа, че днес, на рождения си ден, посрещам гостите в дома си. Но не само заради временните обстоятелства. Казват, че всеки мъж трябва да построи дом, Усещането ми е, че моят дом, който построих, е театърът. И всяка нощ, когато се обърна към залата, изпитвам задоволство и щастие", споделя рожденикът.

Лудории

Всъщност малцина знаят, че Борислав Чакринов е закърмен някъде около сцената на Плевенския театър и расте в него до 4-годишна възраст. Детството му минава сред актьори и режисьори, а повечето от игрите и лудориите му са сътворени зад кулисите или на сцената. Когато се родиш в семейство на театрали, животът ти е някак си предначертан. "Баща ми беше актьор, а майка ми суфльор. Когато съм се родил, директно са ме занесли от родилния дом в гримьорната на театъра. Там сме живели и моите първи 4 години преминаха в театъра. Израснах буквално в театъра, на сцената, сред хората, които творяха всеки ден изкуство. Така се случи, че сега отново си живея в гримьорната. Но сега в нашите гримьорни може да се живее прилично. Направихме преди време ремонти и ги пригодихме така, че има добри битови условия", връща се в спомените си режисьорът.

Легенда

А после отново потъва в ежедневието на работата си. С нескрита гордост споделя за успеха на представленията, които пълнят репертоара и залата на Бургаския театър. Казва, че най-сложното нещо е да се направят добри и хубави представления, а всичко останало се нарежда от само себе си. "Играем всяка вечер - снощи се игра "Градска легенда" с Мая Бежанска и Руслан Мъйнов, тази вечер играем "Ревност" с Мария Сапунджиева и Асен Блатечки, а утре сме във Варна с "Лоши момчета", което е със специалното участие на Ненчо Илчев. Голям интерес предизвика и постановката на "Съвсем проста история", в която играе любимата на бургазлии и не само на тях изпълнителка Тони Димитрова", обяснява с огромно задоволство Чакринов.

Повиши Тони Димитрова

От години Бургаският театър привлича плеада от най-известните имена. Бургазлии имат щастието да се наслаждават на великолепни представления с истински звезди. "Действително имаме много известни актьори. Привлича ги атмосферата, която сме създали. Няма колега, който веднъж да е дошъл и да не е поискал да дойде пак. Опитвам се да запазя тази семейна и приятелска атмосфера, в която и аз самият съм отраснал. И очевидно се получава, защото не празнувам само аз рожден ден в театъра. Тони Димитрова, която имаше рожден ден съвсем наскоро, на 10 януари, също празнува тук, в театъра", споделя режисьорът. Изпълнителката на "Ах, морето" участва за седми път в постановки на Бургаския театър и предизвика истински фурор. За нея Чакринов казва, че вече е брилянтна актриса. За ЧРД я изненадал със сантиментален подарък - заповед за повишение. "Преди 10 години я назначих за актриса в театъра със заплата "много любов" и срок постоянен, а сега й връчих заповед, с която я повиших в "заслужила актриса за каузата на Бургас" със заплата "изключително много любов". Тя е изключително всеотдайна, трепери, отдава се изцяло на това, което прави, и е благодат да се работи с нея. Убедено мога да кажа, че вече е съвсем професионална актриса. Очаквам я да дойде всеки момент", казва режисьорът.

Блатечки иска да го назначи, като остарее

Сред гостите му за ЧРД ще бъде и Асен Блатечки, с когото работят в тандем повече от 20 години. "Той беше току-що завършил НАТФИЗ, когато дойде, и оттогава всяка година прави по две представления в Бургас. Един от най-талантливите ни актьори, способен е да носи всякакъв репертоар. Блатечки не е на щат, но счита нашия театър за своя театър и скоро ми каза: "Като остарея още малко, и ме назначаваш на щат", защото тук се чувства у дома си", споделя Чакринов. За рождения си ден си пожелава само здраве и да хвърли по-скоро бастуна.