0

„Готви агнето за Гергьовден“ - с тези думи се обърна прочутият ни скулптор проф. Георги Чапкънов към стария си приятел Агент Тенев на откриването на юбилейната си изложба в Националната галерия миналата вечер.

Двамата се видяха за първи път след дългата принудителна раздяла заради възстановяването от тежкия ковид на именития ваятел в медицински хоспис. „Това да ти е проблемът“ - отвърна му поетът, художник и баща на светската хроника у нас. Миналата година Агента беше взел печено агънце за именния ден на авера си, но здравословното му състояние не позволи да празнуват заедно. До 6 май Чапа ще бъде отново в хосписа, тъй като там полагат грижи за него, каквито в домашни условия не може.

Фелини

Над 70 творби на скулптора бяха събрани в изложбата „Чапкънов. Алхимикът“, посветена на 80-годишния му юбилей. За празника дойдоха галеристи от три европейски столици, с които творецът е работил – Рим, Виена и Люксембург. От Италия пристигна и единственият в света гипсов портрет на гениалния филмов режисьор Федерико Фелини, който от 1992-ра очаква своето „бронзово“ прераждане в една от прочутите италиански леярни в Бреша. За да бъде и той част от изложбата, с благородното съдействие на италианското културно министерство уникалният бюст бе донесен в България лично от сина на Чапа, познатия режисьор Тодор Чапкънов.

Автографи

Проф. Кирил Гогов, с когото са съавтори на герба на България, арх. Станислав Константинов, заедно направили статуята на света София пред ЦУМ и повечето мащабни монументи, актьорът Стефан Мавродиев, колеги като Павел Койчев, Димитър Койчев и много други вдигнаха наздравица за 80-годишнината на Чапа. Повечето бяха дошли с книги или албуми за автографи от художника, но той не само вписваше своето послание, но и на всеки рисуваше специално някаква птица или животно. Рожденикът бе отрупан с цветя и подаръци, а в кулминацията вдигна наздравица с чаша вино. Творецът получи и поздравителен адрес от служебния министър на културата Найден Тодоров. Изложбата е разположена в няколко зали в НФГ и ще остане във филиала "Двореца" в продължение на 3 месеца.