0

Ч арлз Уиндзор Маунбатън бе най-дълго чакалият престолонаследник в историята - цели 70 години. За жалост има вероятност да остане в нея и като един от най-кратко царувалите крале, след като съобщи, че има рак. Разбира се, всичко е в ръцете на онзи, с когото монархът има специална връзка - Господ. Само Бог отрежда колко е дълъг земният път на човека, бил той и крал. Но пък той разполага с волята да прецени дали да остане на трона при тежко заболяване.

Божественост

Чарлз все още не е взел своето решение - все пак са минали броени дни от поставянето на тежката диагноза. Но сред факторите, които ще наклонят везните, има още един божествен елемент. Папата, който представя Бог на земята за католиците, не може да напусне поста си именно поради тази причина (въпреки че за около 2 хиляди години има 2 изключения). А в англиканската църква човекът, който говори с Господ и има директна връзка с него, е монархът. И това доста усложнява всяко решение, свързано с абдикация на краля на Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Разбира се, Чарлз, поел короната преди по-малко от година, е модерен човек, отворен към съвременните тенденции и уважаващ всякакви религии. И докато държавниците от цял свят му желаят най-доброто и се надяват да се закрепи, таблоидите на Острова напомниха за т.нар. код „Менай бридж“ за действията при смърт на суверена - изпробван съвсем скоро, след като кралица Елизабет Втора напусна този свят през 2022 г.

Орисия

Британската корона може би е урочасана. След период на относително спокойствие след скандалите около смъртта на принцеса Даяна през 1997 г. в последните четири-пет години семейство Уиндзор влезе в поредната черна спирала. Усилията на Чарлз да бъде благ и всяващ спокойствие глава на семейството се спъват в най-различни подводни камъни, поставени от негови роднини.

Gettyimages

Първият удар за Чарлз дойде от родния му син Хари. Той се ожени за жена, която никой в семейството не харесва, напусна родината си, за да й угоди, отказа се от задълженията си на член на кралската фамилия и накрая издаде скандална книга „Резервният“, в която наруши основното правило на династията - дискретността. Той плаща висока цена - отритнат е от баща си и брат си. Но със сигурност тези събития са ударили лошо и самия крал, дотам, че експерт обяви в тв предаване как поведението на Хари е повлияло чрез стреса върху появата на рака на краля. Баща и син се видяха за половин час след разкриването на болестта на Чарлз, но това надали ще промени трайно тежките им отношения.

В рамките на година и половина починаха майката и бащата на Чарлз - Елизабет и Филип. Макар и на преклонна възраст, те бяха стълбовете не само на монархията на Великобритания, но и на семейството. Накрая, съвсем неотдавна, един от братята му - Андрю, бе замесен в поредния скандал, този път доста лош - във връзки със самоубилия се американски сексуален престъпник Епщайн. А снаха му Сара Фъргюсън бе диагностицирана с втори вид рак - меланома. Не стига това, а и снахата Кейт, орисана да стане кралица на Англия, бе оперирана от мистериозна коремна болест. За разлика от добродушния и откровен Чарлз, който не скри състоянието си - първо операцията на простатата, а после и рака, няма никакви сведения за реалното здравословно състояние на Катрин. Британците тайно се надяват, че диагнозата й не е необратима, защото в противен случай орисията на фамилията ще премине от урочасване в черна магия. Те вярват също, че кралят им ще превъзмогне болестта, както много препятствия досега в жизнения си път.

Наследяване

Всички тези събития за важни за монархията, защото засягат хора от кралското семейство, които участват непосредствено в пряката линия за наследяване на короната. А „работещите му членове“ в момента са доста възрастни, след като от тях отпаднаха принц Хари и Меган, принц Андрю и бившата му съпруга Сара Фъргюсън и, поне за няколко месеца - Уелската принцеса Катрин. Така освен престолонаследникът Уилям, който основно се грижи за болната си жена и децата, на работа е принцеса Ан, която е на сериозните 73 години. Но пък е начело в резервния списък на Чарлз, в случай че той не може да изпълнява задълженията си. Защото е заслужила доверието му, за разлика от брат му Андрю и сина му Хари.

Gettyimages

Нестандартен

Ако принц Хари се смята за резервен, баща му със сигурност винаги е бил нестандартен. Любовта му към природата, животните, социалните и екологични каузи са част от факторите, които спасяват Чарлз от тотален срив в младите му години. С много строг баща, недоволен от кекавия си син, и майка, която не вижда в него характер, достоен за крал, Чарлз има доста кошмарно детство и младежки години. Едва оцелява физически и психически в интернат в ледената Шотландия, където получава само стрес, но не и кален характер. Спасява го силната му връзка със сестра му Ан, която и днес е определяща за живота му. Тя е неговата опора, както и леля му Маргарет - сестрата на майка му кралица Елизабет, която си отива на 71 години след серия от инсулти. Чарлз има и силна връзка с човека, който е бил нещо като осиновител на баща му - лорд Маунбатън. Татко му принц Филип, по произход Батенберг, част от гръцкото кралско семейство, е благородник без родина в средата на ХХ век по ред исторически причини. Уважаваният британски военен Маунбатън е негов настойник и успява да убеди крал Джордж Шести да даде дъщеря си Елизабет за съпруга на Филип. Години по-късно той става нещо като баща и за Чарлз, който не успява никога да изгради синовна връзка с Филип. Маунбатън убеждава Уелският принц да се ожени за Даяна, макар всички в семейството да знаят за любовта му с Камила Паркър-Боулз. Едно решение с трагични последици, което едва не срива династията Уинздор след развода и смъртта на лейди Ди в автомобилна катастрофа през 1997 г. Тази история има своето тъжно отражение и днес, защото липсващата майка е част от проблемите между крал Чарлз и сина му принц Хари.

Модерност

Но модерното време все пак идва и за Бъкингамския дворец. В крайна сметка Камила от разведена жена стана кралица, един от братята на краля се разведе, син на краля се ожени за тъмнокожа жена. А Чарлз трябваше от принц да се събуди крал. Ролята на монарха замести яркостта на индивида. И то не само защото вече няма собствен паспорт или шофьорска книжка - времената, в които царува, са доста различни от епохата на майка му. „Не съм толкова глупав. Осъзнавам, че е отделно упражнение да бъдеш суверен“, споделя той през 2018 г.

В кратките месеци на царуването му, преди да се разболее, Чарлз опитва да налага един сериозен, но в никакъв случай студен или дистанциран образ на съвременен монарх. Самият факт, че пое короната, вместо да я отстъпи на сина си Уилям, както се предполагаше години наред, изненада мнозина. И Чарлз се зае да опровергае мнението, че на 73 години е късно тепърва да започваш да царуваш. Съдбата обаче му изигра лоша шега.

Gettyimages

Уилям е готов да поеме короната на модерното време

Великобритания е готова за един млад и енергичен крал, за какъвто Уелският принц Уилям тренира от доста време. Днес тя е многоезична, мултикултурна, раздирана от социални противоречия държава. Затова Уилям и принцеса Катрин се стараят да бъдат едно обикновено семейство - сами водят и вземат трите си деца от училище, ходят да продават бургери от каравана, земеделстват с поданиците си, правят детски партита и семейни тържества като всеки обикновен британец. Бъдещият крал - най-големият им син Джордж, заедно със сестра си и брат си посещават обикновено училище в Ламбрук, на 15 минути път с кола от дома им в Аделейд котидж. Това е скромна къща на територията на замъка Уиндзор, където Кейт и Уилям ползват прислуга и бавачка само през деня.


Най-добрият дядо, пъргав като коза

Срамежлив, сдържан, чувствителна душа. Така описват краля близките му. Самотното момче, което тормозят в училищното общежитие, го е белязало, но с годините е преодолял доста от това. Сегашната му съпруга Камила го описва като крайно нетърпелив човек, който прави всичко „за вчера“, страшно обича внуците си, чете им за Хари Потър, като преправя гласа си според различните герои, разказва Би Би Си. И както отбеляза мъдро най-уважаваната британска медия, кралското семейство е семейство като всички останали. Сега при връхлетялата ги беда те са обединени около дядо Чарлз и го обсипват с обичта си.

Кралят всеки ден тренира с 10-минутни упражнения, които са част от програмата на канадските ВВС. А жена му Камила го нарича „планинска коза“ заради любовта му към ходенето пеша и дългите разходки.