0

А ктьорът Пламен Димов, който се прочу като ченге от кримисериала на NOVA “Отдел Издирване“, ще смени Деян Донков в новия спектакъл на Народния театър, посветен на войната в Украйна.

Промяната се налага поради дългосрочни ангажименти на Динката, непозволяващи честото програмиране на спектакъла с негово участие, обясниха от първата ни трупа.

Дискусия

„Хага“ е първото премиерно заглавие в репертоара на Народния театър „Иван Вазов“ за сезон 2023/2024. Автор на пиесата е Саша Денисова, а режисьор е Галин Стоев. Украинката ще пристигне у нас за премиерата на 19 и 20 септември на голямата сцена от 10 ч., а публиката ще може да се включи в дискусия с нея и екипа на представлението. Модератор на разговора ще бъде главният драматург на Народния театър и драматург на спектакъла „Хага“ Мира Тодорова. Дискусията ще започне след края на представлението (около 21:30 ч.).

Руини

„Хага“ е фантазия, родена в главата на момиченце, което си играе в руините на познатото си ежедневие, унищожено от войната. В нея се преплитат елементи от политическата и идеологическата реалност, фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии.

В спектакъла участват: Кремена Деянова, София Бобчева, Илиана Коджабашева, Васил Драганов, Юлиан Вергов, Явор Вълканов, Христо Петков, Димитър Николов, Велислав Павлов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Христо Терзиев, Стелиан Радев, Пламен Димов. Сценограф на спектакъла е Борис Далчев, хореограф - Марион Дърова, композитор - Емилиян Гацов-Елби, вокален педагог - Гьорги Георгиев-Антика, а костюмите са дело на Кънчо Касабов.

Саша бяга от Русия в Полша

Саша Денисова е украински драматург и режисьор. Завършва филологическия факултет на Националния университет „Тарас Шевченко“ в Киев. Преподавала е режисура в Театралния център „Мейерхолд“ и е водила лекции в Московското училище за художествен театър. Ръководи студио за авторски и документален театър „Студио-OFF“. През 2010 г., след като завършва обучение по „Документален театър“ в британския театър „Роял Корт“, Денисова създава трупа от съмишленици, с която практикува форми на експериментален театър. В началото на войната бяга от Русия и понастоящем живее в Полша, където написва и продуцира няколко документални пиеси, сред които и „Хага“. Пиесата има премиера през февруари 2023 г. в Полша, а през юни е поставена в Arlekin Players Theatre в Бостън, САЩ.

Саша Денисова

 Саша Денисова
facebook