0

Б ългарска кино и театрална икона отбелязва днес своя юбилей.

Любимата на поколения български киномани и любители на театъра Цветана Манева празнува 80-ия си рожден ден.

Цветана Манева израства в католическия квартал на Пловдив. За първи път се качва на сцената като ученичка. Там по-късно тя ще изиграе най-големите роли в класическата драматургия и ще открие своя ментор - режисьора Любен Гройс. В киното Цветана Манева има над 60 роли, припомня NOVA.

През 1973 г. филмът на Бинка Желязкова „Последната дума“ за затворнички комунисти, които очакват смъртта си, ѝ носи признанието на кинофестивала в Кан, предложение за 10-годишен договор с Холивуд и официално писмо от продуцента на поредицата за Джеймс


Бонд, който я иска за ролята на Джуди Денч. Отговорът на социалистическа София е кратък: „Не може. Тя е болна!“ Но това не е първият път, в който талантът ѝ е заклеймен. След 10 ноември и три събрания в „Сълза и смях“, Цветана е изправена пред гняв и хули.

Последната жива богиня на киното и театъра в България се сбогува със сцената на церемонията „Аскеер“ през 2022 г., но се върна отново там през 2023 година с пиеса-изповед за любовта.

„Славата е нещо доста злокобно, защото е доста крехко. Много кратко и ужасно субективно. Не може да се облегнеш на нея. И както казват, ако славата е връх и се изкачваш, най-неудобно е горе да се седи. Да поседнеш няма място. Падаш!”, споделя актрисата.

На 22 февруари 15 български артисти ще отбележат годишнината със специален спектакъл.

Месец по-късно единствената актриса, която приживе е възприемана като икона, ще получи “Наградата на София” от Столичната община за принос към изкуството на киното, допълва медията.