0

Ч аровникът на Народния театър Деян Донков празнува днес своя 49-и рожден ден. В звездната си кариера той е играл всякакви роли, но неизменно феновете го свързват най-вече с превъплъщението му на Дон Жуан в едноименната постановка на Народния и инспектора от ГДБОП Васил Николов от хитовия сериал „Под прикритие“. 

Кухня

През есента за Донков предстоят поне две премиери – едната на театралната сцена и едната на малкия екран. В момента актьорът се снима в новия сериал на NOVA “Алея на славата“. Той е модерен семеен сериал, чиято премиера предстои тази есен в ефира на медията. Снимките на поредицата вече започнаха, а сюжетът ще отведе зрителите в нагорещените кухни на няколко ресторанта, които ще кипят от напрежение, емоции и вълнуващи моменти. Те обаче ще се превърнат във фон на една разтърсваща любовна история между двама млади готвачи. Режисьор на лентата е Виктор Чучков, а в главните роли влизат талантливите актьори Радина Боршош и Мак Маринов.

„Най-важното е да покажем една силна история, която да е жива, свързана с действителността и не само с драматичните, а и с хубавите моменти от живота. Интересното е, че има силна любовна история, която движи цялото действие и че за първи път в България се прави сериал, който засяга кулинарната тема“, споделя режисьорът Виктор Чучков за „Здравей, България“. Продуцент на „Алея на славата“ е Светлин Нейнски, а историята е дело на главния сценарист Борислав Захариев и целия му екип от млади, но утвърдени сценаристи. Невъзможната любов и възможните компромиси, амбицията, поколенческите различия, конкуренцията, тайните на подземния свят, приятелството и предателството ще пресекат пътищата на всички герои в сериала. Зрителите на NOVA ще гледат в ролите и още любими и утвърдени актьори, сред които освен Деян Донков още  Ирини Жамбонас, Маргита Гошева, Свежен Младенов, Цветан Алексиев, Радина Кърджилова, Борислав Чучков, Мария Сотирова, Стефани Ивайло, Константин Еленков, Йордан Ръсин, Ясен Атанасов.

Пиеса

Репетициите в Народния театър също ангажират голяма част от времето на Деян Донков.  В началото на юли започнаха репетициите на спектакъла „Хага“ на режисьора Галин Стоев. Това е първото премиерно заглавие за театрален сезон 2023/2024 в трупата, като премиерата е на 19 и 20 септември. Пиесата „Хага“, която е на украинската авторка Саша Денисова, е фантазия, родена в главата на момиченце, което си играе в руините на познатото си всекидневие, унищожено от войната в Украйна. Детското въображение разиграва на сцената Хагски трибунал срещу военните престъпления, в който банално-митични персонажи очакват своя процес. В текста се преплитат елементи от политическата и идеологическата реалност, фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии.

През този своеобразен лабиринт режисьорът Галин Стоев превежда зрителите, за да им даде възможността да изследват границите на собственото си разбиране за добро и зло. Точно както прави едно дете, принудено от обстоятелствата да стане възрастен. Освен Донков роли в спектакъла имат Юлиан Вергов, Явор Вълканов, Христо Петков, Димитър Николов, Велислав Павлов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов и др.

Специално за постановката и за факта, че ще работи с Галин Стоев, София Бобчева прекрати своето майчинство и ще я видим отново на сцената на театъра още на 19 септември. Засега все още не е ясно кой ще се превъплъти в образа на Владимир Путин.

Ченге

Зрителите на БНТ съпреживяват отново историята на ченгето Мартин, внедрено в мафията. Хитовият сериал „Под прикритие“ се излъчва отново, а Донков се вихри в един от любимите си образи – на инспектора от ГДБОП Васил Николов. Ушето на Иво Андонов, както го наричат феновете, е колега и близък приятел на Попов. Внедрен от американските тайни служби в групировката на Джаро като корумпирано ченге. Убит по време на акция във втория сезон на сериала. Зрителите го помнят и като властния и безскрупулен адвокат Владимир Ленков от сериала на NOVA “Пътят на честта“.

Ментори

Деян Донков е роден през 1974 г. във Видин. Завършил е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1997 г. в класа на проф. Крикор Азарян. Дебютира в ролята на Сольоний в „Три сестри“ от А. П. Чехов в театър „София“. Играл е на сцените на Малък градски театър „Зад канала“, Театрална работилница „Сфумато“, Театър „Възраждане“, Театър „Сълза и смях“, Държавен сатиричен театър в постановките: „Напразните усилия на любовта“от Уилям Шекспир, „Любов в Мадагаскар“ от Петер Турини, „Една любов на Жуан“ по Достоевски и Пушкин, „Любовникът“ от Харолд Пинтър, „Опасни връзки“ от Шодерло дьо Лакло, „Братя Карамазови“ по Достоевски, „Хамлет“ от Уилям Шекспир, „Платонов“от А. П. Чехов.

Има значими и успешни роли на сцената на театър „Българска армия“ в „Предградие“ от Ерик Богожян, „Буре барут“ от Деян Дуковски, „Бая си на бълхите“ от Боян Папазов, „Троил и Кресида“ от Уилям Шекспир, „Метеор“ от Фридрих Дюренмат. От 2003 г. е в трупата на Народен театър „Иван Вазов“, където по-значителни негови роли са Беляев в „Месец на село“ от Иван Тургенев, Отело в „Отело“ и Кент в „Крал Лир“ от Уилям Шекспир, Дон Жуан в едноименната пиеса на Молиер, Богомолецът в „Бетовен 21“ от Константин Илиев, Иванов в „Иванов“ и Лопахин във „Вишнева градина“ от А. П. Чехов, Сирано в „Сирано дьо Бержерак“ от Едмон Ростан, Жан в „Госпожица Юлия“ от Аугуст Стриндберг, Борил в „Процесът срещу богомилите“ от Стефан Цанев, Хектор Хъшабай в „Дом за разбити сърца“ от Бърнард Шоу, Макмърфи в „Полет над кукувиче гнездо“ от Кен Киси, Калигула в „Калигула“ от Албер Камю, Ричард в „Любовникът“ от Харолд Пинтър, Дмитрий Карамазов в „Братя Карамазови“.

„Камбаната“ е мисия за него

От няколко години Деян Донков обикаля страната със своя моноспектакъл „Камбаната“ по книгата на Недялко Славов.

„Камбаната“, бидейки моноспектакъл, който представлява 2 часа, наситени с емоции, ме накара да предприема едно сериозно пътуване. За мен този спектакъл е мисия. Не искам да изненадам хората с актьорско майсторство, а по-скоро да ги вкарам в атмосфера, в която досега не са били. Искам да излязат променени и да виждат повече светлина“, сподели пред „Телеграф“ актьорът.