0

М аксим Генчев или Максо, както го наричат приятели и неприятели, извади филма си „Ботев“ от надпреварата „Златна роза“ и така се разрази поредният чутовен скандал в родното кино.

Филмът не е харесан от селектиращите фестивала с доводи, че бил незначим и дълъг.

Фестивалът „Златна роза“ се провежда във Варна и принципно се води проява на българското кино, но на практика вече е мутирал само за някои продукции, финансирани от Националния филмов център (НФЦ).

Точки

„Само за финансираните от НФЦ, а трябва да е за всички български филми. Целият зор е да се елиминират такива създатели, като моя милост, защото има една клауза при кандидатстване за субсидия от НФЦ, която изисква участие на фестивали и дават за това 10 точки от възможни 78. При положение че те не те допускат на фестивал, а после те санкционират, нямаш участие... Това са вътрешни игри за получаване на пари и субсидии“, заяви пред „Телеграф“ самият режисьор. Той не си прави илюзии, че неговият филм „Ботев“ е световен шедьовър, но смята, че има своята патриотична и обществена значимост, което се вижда и от многобройната и възторжена публика на прожекциите.

Хули

„Зная, че няма да ми дадат награда. Явявал съм се на предишни издания на „Златна роза“ и съм бил хулен. Зная каква е нагласата. Това са десет филмови критици и режисьори, за които никой не знае нищо. Но те от данъците, които и аз съм платил за моите седем филма – има вероятно половин милион лева, които държавата е взела от мен като данъци за тях - се провежда този фестивал“, заяви пред „Телеграф“ Максим Генчев.

И допълни: „Децата го гледат, изучават го, пишат съчинения по филма „Ботев“. Все трябва да има някаква значимост. А в графата национална значимост филмът получава 0 точки. Казват ми като довод, че бил дълъг. Режисьорът Ивайло Пенчев е написал: „Филмът е много дълъг, актьорът, който играе Ботев, не му знам името, много крещи, а останалите четници и масовката са много зле“. Не мога да позволя такова унижение!“.

Преди време Генчев бе написал в своя страница във Фейсбук: „Работя сценарий за Караджата и все по-ясно ми става причината за хайдутството! Клане му е майката!!!“. А пред „Телеграф“ каза: „Аз от публика не се оплаквам, недоволствам от тия странни процеси, които са си пробили път в НФЦ, от тая битка за пари, която ми прилича на един ресторант, където се търкалят пияни и презадоволени хора и един от тях от време на време хвърля банкноти, а те лазят долу за тях“.

Максим Генчев оповести, че на 19 август в лятното кино на Банкя филмът „Ботев“ ще бъде показан при вход свободен. Той е част от фестивал, провеждащ се в този столичен район.

* Интервю с Максим Генчев четете в съботния брой на „Телеграф“