0

П ринц Хари и Меган Маркъл отново предизвикаха полемика в Обединеното кралство, този път заради пътуване до Ямайка, критикувано за политическите си последици, но също и за това, което таблоидите определят като „нечувствителност“. 

Херцогът и херцогинята на Съсекс напуснаха имението си за 20 милиона евро в Монтесито в Калифорния, за да кацнат в Кингстън, столицата на карибския щат, и да присъстват на премиерата на филма „Една любов“ за легендата на реге музиката Боб Марли.

Проблемът е, че Ямайка е страна, която през последните седмици обеща да отхвърли британската монархия, оглавявана от крал Чарлз III да премине към република, както направи Барбадос през 2021 годинина. 

Хари и Меган също снимаха с министър-председателя на Ямайка и пламенния антимонархист Андрю Холнес. Който по повод поредното посещение на престолонаследника Уилям и съпругата му Кейт през 2022 г., заяви: „Време е Ямайка да гледа напред“.

Според таблоидите на Острова изявата на Хари и Меган е ход, която показва пълно неглижиране на кралското семейство от личности, които официално все още са част от него. Хари и Меган излязоха на подиума с антимонархически лидер, точно когато принцеса Кейт е в болница за деликатна и мистериозна коремна операция, а самият крал Чарлз е на път да бъде хоспитализиран заради увеличена простата.

И не само! Хари и Меган също си направиха снимка с Марлийн Малаху Форте, министър по конституционните въпроси, която миналата година призова правителството си „да прекъсне връзките между Ямайка и монархията“. А само преди няколко дни той обеща да представи нов закон през април, който да отстрани крал Чарлз като държавен глава. След сбогуването на Барбадос британският суверен остава "държавен глава" на Антигуа и Барбуда, Австралия, Бахамите, Белиз, Канада, Гренада, Ямайка, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Соломоновите острови, Тувалу и, разбира се, Обединеното кралство. Кингстън. 

След бягството на Хари и Меган, както припомня "Сън", кралица Елизабет ги лиши от делегацията на посланиците в Британската общност също заради критичните коментари на двойката към британската монархия. През 2020 г., по време на реч за тръста на Британската общност на кралицата, двамата говориха за „неудобно минало“, за „необходима промяна, която идва“. Обвиненията бяха повторени миналата година в документалния им филм "Хари и Меган", за който получиха 100 милиона долара от Netflix и в който Британската общност се определя като "Империята 2.0".

Миналата седмица Хари обяви, че се оттегля от граждански иск срещу седмичника "Mail on Sunday", който беше съдил за клевета. Тежка капитулация, която накара английските таблоиди да ликуват. Също така, защото вторият син на Чарлз и Даяна ще бъде принуден да изплати много съдебни разходи: представителите на херцога на Съсекс "не искат да спекулират с цифрата", но според "Daily Mail" тя ще достигне почти 900 хиляди евро.