0

О позорилият се бивш филмов продуцент Харви Уайнстийн е държан в "почти средновековни" условия в килията, където всеки ден чака за съдебния си процес в Лос Анджелис, заяви адвокатът му, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес. 

Първите два дни от процеса в Лос Анджелис бяха посветени до голяма степен на избора на съдебни заседатели. Във вторник обаче адвокатът на Харви Уайнстийн привлече вниманието на съдията към условията на задържането му. Килията, в която бившият холивудски магнат, придвижващ се в инвалидна количка, чака преди изслушванията, е "нехигиенична, зловонна", заяви адвокатът му Марк Верксман.

"Условията са почти средновековни. Загрижен съм за здравето му и способността му да преживее това мъчение, без да получи инфаркт или инсулт", пледира адвокатът, като припомни, че клиентът му е на 70 години и седи сам с часове в инвалидната си количка, преди да бъде върнат в затвора. Съдия Лиса Ленч увери Верксман, че ще разговаря със служителите, отговарящи за задържането на Уайнстийн по време на процеса, но допълни, че нейните правомощия по въпроса са ограничени. 

Това лято той беше преместен в Лос Анджелис от затвора в Ню Йорк, където вече излежава 23-годишна присъда за две изнасилвания трета степен и сексуално престъпление първа степен.

Срещу него са повдигнати 11 обвинения в Калифорния, включително за насилие чрез ограничаване на движението, изнасилване и принудителен орален секс. Повечето от тях се отнасят за периода от 2004 г. до 2013 г. и според досиетата са извършени в хотели в Бевърли Хилс. Очаква се процесът да продължи два месеца. Ако Уайнстийн бъде признат за виновен по всички обвинения, го очакват до 140 г. затвор. Самият той не признава вина по нито едно от обвиненията, както се случи и по време на процеса в Ню Йорк.

Първите обвинения срещу холивудския филмов продуцент Харви Уайнстийн се появиха точно преди 5 г., през октомври 2017 г., и поставиха началото на движението #MeToo.

Десетки жени (около 90) - от известни актриси до хотелски камериерки - разказват, че в различни периоди са били подложени на сексуален тормоз и дори на насилие от негова страна. Филмови звезди като Ума Търман, Анджелина Джоли, Салма Хайек, Гуинет Палтроу и други са сред тези, които са съобщили за Уайнстийн.

Харви Уайнстийн е един от най-известните филмови продуценти в Холивуд, а скандалът около него е най-шумният в историята на американската филмова индустрия.

Участва в създаването на много от най-известните и успешни филми от 80-те и 90-те години на миналия век, първо като ръководител на студио Miramax, а от 2005 г. насам - в новосъздадената компания Weinstein Companion.

"Бесни кучета", "Жестоки намерения", "Пианото", "Гарванът", "Малкият Буда", "Криминале", "Безчестни, "Речта на краля", "Желязната лейди", "Джанго", "Четецът", "Добрият Уил Хънтинг" и други получиха номинации и награди: "Оскар", "Златен глобус", "палми" от Кан и награди на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство.

Смята се, че филмите, в които Уайнстийн е участвал, са получили общо над 300 номинации от Американската филмова академия.