0

Л юбимата Дана от култовия филм „Вчера“ подари своя детска снимка на Музея на изкуството и културата в пазарджишкото село Черногорово, научи „Телеграф“.

Актрисата София Кузева-Чернева, която изигра незабравимия образ, отиде лично да я поднесе на създателя на колекцията Емил Йорданов.

Детската снимка на София Кузева-Чернева.

 Детската снимка на София Кузева-Чернева.
Личен архив

Автограф

При посещението си звездата разказа доста интересни неща около заснемането на филма. На присъстващите най-любопитно бе да разберат как е избрана за тази роля. Първоначално студентката не е знаела, че има кастинг. Помощник-режисьорката я вижда на едни стълби в НАТФИЗ, където учила за изпит по антична литература и театър. Била е облечена с бяло поло с висока яка, точно както е във филма. То й било подарено от нейната баба. Режисьорката, виждайки я, веднага й предлага да отиде на кастинга. Имало е стотици кандидати, като тя въобще не е очаквала, че ще бъде избрана. За София било голямо предизвикателство да бъде на една снимачна площадка с имена като Георги Русев, Павел Поппандов, Надя Тодорова. Всички са я подкрепяли и помагали. Филмът й носи голяма популярност, но тя е успяла да се предпази от славата и е един прекрасен човек и приятел. Освен детската си снимка, Кузева подари на музея и снимка от „Вчера“, която надписа за собственика DJ Емо.

Автографът на Дана от Вчера.

 Автографът на Дана от Вчера.
Личен архив

Уют

Музеят, съхраняващ лични вещи на най-големите български звезди от киното и театъра, има още една нова придобивка – очилата с кожен калъф на актьора Светозар Неделчев, участвал в десетки любими на поколения филми като „На всеки километър“, „Войната на таралежите“, „Капитан Петко войвода“, в сериалите „Дом за нашите деца“ и „Етажна собственост“ по NOVA. Донесе ги дъщеря му Ралица, която разказа за баща си, че въпреки отрицателните роли, които той изиграва, е бил изключително добър човек.

Очилата на Светозар Неделчев.

 Очилата на Светозар Неделчев.
Личен архив

Той е държал много на семейството си. Съпругата му е била неговата опора и за всичко се е допитвал до нея. След всяко представление Светозар й звънял и е питал какво има за вечеря. Не е оставал след постановки, а веднага се е прибирал. Обичал е много домашния уют. Всяка роля, в която се е въплъщавал, я изпипвал до съвършенство. Ралица ни разказва, че в дома си по цели дни и нощи е репетирал, за да се хареса на него и след това на сцената.