0

Ф алшив профил във Фейсбук на легендата Йордан Йовчев с публикация, касаеща войната в Украйна, предизвика стотици гневни коментари.

Анонимникът, представящ се за именития ни спортист, пише, че Русия е в правото си и възхвалява Владимир Путин като „освободител на Европа“. Голяма част от виделите поста веднага разпознаха фалшификата и реагираха яростно срещу криещия се зад монитора злосторник.

“Доста си тъп, троле, да се възползваш от името на един от най-чистите ни спортисти!”, гласи един от възмутените коментари. Имаше обаче и такива, които се хванаха на въдицата и заклеймяваха или изказваха подкрепа към Йовчев.

Сигнал

За щастие съвестни потребители на Фейсбук бързо подадоха сигнал до Българската федерация по гимнастика, на която Йовчев е генерален секретар.

„Важно уточнение! Във връзка с разпространен пост във Фейсбук от името на големия спортист Йордан Йовчев уточняваме, че той няма личен профил в тази социална мрежа и не е автор на подобен пост! Това е спекулация с името на Йордан Йовчев!!!“, гласи съобщението на федерацията.

Всъщност се оказва, че и друг анонимен потребител използва името на Данчо Йовчев за свой профил.

Тема

Единственият гимнастик в историята на спорта, участвал на шест олимпиади, потвърди, че няма профил във Фейсбук и говори по темата пред „Телеграф“.

„Това е пътят на човек, на когото не му обръщат внимание и по този начин иска да го забележат. Търси чуваемост. Ако аз му обърна прекалено внимание, ще получи известност. Надживял съм подобни неща, но същевременно съм отговорен човек и затова хората трябва да чуят от мен истината. Не познавам езика на омразата. Не мисля и не говоря такива неща. Спортист съм от 30 години и имам приятели руснаци и украинци. Уважаваме се взаимно“, заяви Спортист №1 на България за 2001 г. и 2003 г. „За съжаление всеки може да бъде атакуван по такъв начин в социалните мрежи. Никой не е застрахован. Не само отделни хора, но и институции“, допълни Йовчев.

Работа

В момента той и колегите му във федерацията работят усилено по подготовката за участието на талантите ни за предстоящото световно първенство за юноши и девойки. Надпреварата ще се проведе в края на март в Анталия и за радост изборът на състезатели този път е голям.

Йордан Йовчев, който на 24 февруари отпразнува 50-годишнина, е един от най-обичаните български спортисти. В кариерата си е спечелил 26 медала от големи първенства, от които четири златни на световно и един на европейско. На олимпийските игри в Атина през 2004 г. Данчо взе сребро. Според мнозина обаче именно той е заслужавал титлата, а не представителят на домакините Димостенис Тамбакос.