0

Е дна от двете останали живи моделки на един от най-големите български художници Владимир Димитров Майстора -  Бояна Аракчиева, се е съгласила да позира на деца от школа за рисуване в София. Жената е над 80 г., живее в село Шишковци и все още пази слънчевото си излъчване от времето, когато е позирала на Майстора. По онова време тя е била между 14-16-годишна. 

Минчо Тодоров и Женя Иванова и децата от школата Деца слънца

 Минчо Тодоров и Женя Иванова и децата от школата Деца слънца
Архив „Деца слънца с Минчо Тодоров“ и Нова тв

Връзката 

Това разказа Минчо Тодоров, който води детската школа “Деца-слънца” в София, а малките зографи са на възраст от 6 до 11 години. Бояна Аракчиева изненадващо се е съгласила да седи два часа пред децата на стола след дълъг разговор по телефона. “Моята мечта е да рисувам модел на Майстора от времето, когато бях студент в Художествената академия -  сподели Минчо Тодоров. - Запалих се, когато участвах през 2014 г. в първия пленер, посветен на Майстора, в село Шишковци. Той беше иницииран от тогавашния кмет Климент Терзийски”. 


Оказва се, че в кюстендилското село е пълно с хора, които познават и помнят Зографа. 

Минчо Тодоров и Женя Иванова и децата от школата Деца слънца

 Минчо Тодоров и Женя Иванова и децата от школата Деца слънца
Архив „Деца слънца с Минчо Тодоров“ и Нова тв

Кореспонденция 

Другият жив модел, разказва Минчо Тодоров, живее в съседното село. Бившият кмет Терзийски е събрал писмата, които Владимир Димитров - Майстора е писал до своите модели, така че може да се издаде книга. Оказва се, че художникът до сетния си дъх е поддържал духовна връзка с жените, които са изобразени на неговите платна. 

Акварели и пастели 

Въпреки мечтата ми да рисувам Бояна няма да успея, докато тече урокът, защото ще трябва да давам указания на децата, разказа Минчо Тодоров през смях. Той обясни, че всеки от малките художници ще използва любимия си за рисуване материал - пастели, акварели, въглен. При него се рисува основно акварел, най-вече защото в училищата не позволяват на малките ученици да го ползват, понеже цапали, възмути се младият учител. 

Музеи 

Децата на Минчо Тодоров знаят всичко за Владимир Димитров Майстора. Тази година честваме 140 от рождението му. Всяко от децата само ще реши дали да направи фон от плодове или цветя като картините на зографа. Той припомни, че големият художник първо е рисувал потрета на жената, след това е търсил подходящия фон из полето и градините, който да отговаря на излъчването на моделката.