0

- Диане, разкажете ни за реализацията на песента “Пунта Кана” от идея до факт?

- Написахме Punta Cana през ноември 2022 г. Събрахме се с бандата и сякаш всички имахме нужда да помечтаем за предстоящото лято и да избягаме от скучната, студена и сива зима. За текста ни помогнаха наши близки и познати, за които испанският език е майчин. С мелодията и лириките се опитахме да пресъздадем едно лятно карибско преживяване и се надяваме да сме отворили вратата към музикалното лято в ефира подобаващо.

- Има денс звучене, което с лекота се слива с типичните латино елементи – това ли е рецептата за летен хит?

- Денс музиката е нашият почерк и творим във всичките й нюанси. В „Пунта Кана” сме заложили на латино денс звучене, което вярваме, че е успешна формула за летен хит, стига да е стилистично издържано и поднесено в мярка. Мисля, че сме успели да се справим с това предизвикателство и песента има всички предпоставки да бъде един от летните хитове на 2023 г.

- Имате ли локация фаворит, заснета в екзотичното видео?

- Всички локации в Пунта Кана ни станаха любими, но снимките в океана и впоследствие в Карибско море бяха може би най-вълнуващи. Навсякъде се чувствахме у дома. Децата на 90-те имахме в стаите си карибски фототапет – изкривена палма над морето, бял пясък и син океан. В момента, в който се озовахме в Доминикана и видяхме гледката, все едно детската ни мечта оживя. Беше незабравимо преживяване.

- Кои моменти от престоя в Доминиканската република ще останат ярки?

- Често след концертите там имахме много силни афтър партита, които преминаваха в купони до сутринта с доминикански ром и „Мама Хуана“ (техен коктейл). Организаторите на събитието - BG Voice, се справиха страхотно и им благодарим за срещата с около 1000 българи, дошли от цял свят, и новите приятелства. Тези спомени ще останат в сърцата ни завинаги и затова решихме да ги споделим с нашата публика чрез видеото.

- Една малка дама има специална роля, коя е тя?

- Това е Дева – дъщеричката на Ева-Мария и бъдещата певица на нашата група. Тя е най-големият ни талисман. Присъства на почти всички наши участия и концерти, радва се на музиката ни и винаги се усмихва, с изключение на последната песен. Най-странното е, че винаги, когато й пуснем парчето, тя започва да плаче.

Малкият талисман Дева.

 Малкият талисман Дева.
Личен архив

- Кои бяха трудностите – по време на снимачния процес, съставянето на екип…

- Имаме интересна история от самото начало на първия снимачен ден, който започна в ранните зори. Американският екип, с който работихме по реализацията на видеото, ни предупреди да не заговаряме местните хора, особено хаитяните, които често не се отнасят добре с туристите. Аз съм много отворен и комуникативен, поздравих двама, които тъкмо слизаха от джипа си и бяха доста намусени. Докато ги поздравявах слънчево, забелязахме, че държат мачете и всички на терен се притеснихме да не ни направят нещо. Впоследствие се оказа, че и те като нас са недоспали и не им е до разговори. Мачетето разбрахме, че го използват, за да режат захарната тръстика, от която след това се прави и така известният доминикански ром.

- Какви бяха отзивите от страна на меломаните?

- За огромно щастие позитивните отзиви преобладават и това ни прави много щастливи и ни мотивира да не спираме да работим. Има много коментари, които както ме радват, така и не толкова. Всъщност голяма част от хората, които са чули „Пунта Кана” по радиото или в клуба, не са знаели, че това е българска продукция, а са си мислили, че е международен латино денс проект. Със сигурност ще има и хора, които ще мрънкат за нещо, но това е малък процент. Правим музика за широкоскроени хора, които обичат да се забавляват.

- А как приемате критиката?

- Стига критиката да е градивна, се вслушваме. Ние сме много комуникативни, четем и отговаряме на коментарите и съобщенията на нашите фенове. Със сигурност обръщаме внимание на това, което те споделят с нас – независимо дали е комплимент или вид критика. Но и се стараем да правим нещата по наш си начин.

- Съществуват ли приятелства в среда на конкуренция, каквато е родната музикална сцена?

- Да, разбира се, че съществуват. Ние сме приятели с по-голямата част от нашите колеги. Радваме се на успехите си взаимно, а често и се учим един от друг. Всеки има своят път, своята публика и следа, която остава след себе си. Както и в другите среди, и в нашата се срещат понякога интрижки и клюки, но се опитваме да не им обръщаме внимание. Концентрираме се само върху хубавите и позитивните моменти, хора и преживявания.

- Горещите месеци чукат на вратата, какви са плановете ви?

- Програмата ни за лято 2023 е изключително натоварена и вече препълнена. Предстоят ни много пътувания, участия, партита, концерти и срещи с нашата публика. Съвсем скоро ще пуснем още едно лятно парче, този път в колаборация с голяма гръцка звезда. Скоро ще споделим и коя е тя. Ще бъдем част от турнето на рап легендите - „Гумени глави“, така че ще бъде доста разнообразно и антискучно.

- Кои са любимите ви летни хобита?

- Както всички, и ние обичаме да сме сред приятели, да плажуваме, да се забавляваме и да пием свежи коктейли. Винаги когато сме и на работа, съчетаваме полезното с приятното. Имаме удоволствието да работим това, което обичаме, и даже не го приемаме като работа. Така че всичко, което е свързано с нашите изяви като артисти, е голямо удоволствие и ни прави щастливи.

- Суеверни ли сте?

- Мъжката част от групата не, но Ева-Мария - в рамките на нормалното. Не минаваме покрай черни котки, чукаме три пъти на дърво, по главите и т.н. (смее се).

- Колекционирали ли сте нещо в детските си години? А днес?

- Колекционираме хубави спомени и изживявания - най-ценната валута.

- Ако върнем лентата назад - какви бяха ученическите ви години?

- В никакъв случай и аз, и групата, не най-добрите и послушни ученици. Обръщал съм трабантчета в ранните си метълски години, Дани е правил подобни вандалщини, а за Ева, нямаме право да казваме.

- За финал – ако можете да се опишете с една дума, коя би била тя?

- Забавление.

Кои са те:

*Групата е основана през 1998 г. във Варна

*Основател е DJ Диан Соло

*Настоящата вокалистка на бандата е Ева-Мария Петрова

*Последната им песен е заснета в Пунта Кана, Доминикана