0

Д иректорът на Народния театър „Иван Вазов“ Васил Василев е завел контраиск срещу Валери Йорданов, разкри пред „Телеграф“ самият актьор.

„Василев ме съди за уронване на престижа му, за това, че в социалните медии съм използвал израза „мутренска заплаха“ по негов адрес. Мога да му разпечатам и стотиците коментари под статуса, да види какво мислят хората за него и да ги приложа към делото“, обясни звездата от „Хъшове“ и „Кецове“.

Кауза

В Софийския районен съд вчера стартира делото, което актьорът заведе срещу директора за причиняване на неимуществени вреди около скандала с режисьора Александър Морфов. Валери е сред най-верните му поддръжници и истински гори в неговата кауза. В началото на декември 2022 г. той постъпи в болница, след като получи криза, събирайки подписи в защита на Морфов. Тогава той се оплака, че от театъра са му искали снимки по вайбъра, за да докаже, че е в лечебното заведение, питали са доктора му за болничния, а на сутринта са му направили и проверка. Той обвини за стреса и влошеното си здраве директора, а малко след това му заведе делото.

Вариант

Двете страни обаче не се явиха в съда лично, а само техните адвокати. След като даде ход на делото, съдията им предостави възможност за медиация и постигане на извънсъдебно споразумение. Защитничката на актьора Клеоника Арабаджиева заяви, че той е отворен за това заради благото на театъра и за да има нормални отношения в него. Пред залата дойде като свидетел дъщерята на легендарния Тодор Колев – актрисата Албена Колева, но така и не бе повикана за разпит, тъй като адвокатите на Васил Василев – Лора Георгиева и Марина Вълчанова, приеха варианта за споразумение. Така делото бе отложено за 30 октомври, когато ще докладват на съдията решението си.

Натиск

„Аз бях пред сградата на съда, не исках да се качвам горе. Не съм готов за споразумение заради насрещния иск, който Василев ми е завел. Но ако ми се извини и признае, че е упражнил натиск върху мен, мога да прекратя делото. Не ме интересуват парите, а правдата. За мен това е най-важното – да докажа правотата си и разчитам на българския съд, че ще се разбере истината“, заяви пред „Телеграф“ Валери Йорданов.